Džabari je bil vodja Hamasovega oboroženega krila Brigade Al Kasama. Foto: Reuters
Džabari je bil vodja Hamasovega oboroženega krila Brigade Al Kasama. Foto: Reuters
Gaza
Po atentatu se je v Gazi začel viti dim z različnih prizorišč izraelskih napadov. Foto: Reuters
Izrael
Prebivalci juga Izraela so se pred palestinskimi raketami zatekli v zaklonišča. Foto: EPA
Gaza
Palestinci v Gazi so v strahu pred izraelskimi napadi v begu zapustili svoje hiše. Foto: Reuters

46-leti poveljnik vojaškega krila Hamasa je bil skupaj še z enim človekom, domnevno njegovim namestnikom, ubit v izraelskem zračnem napadu na njegov avtomobil v Gazi.

Gre za uboj najvišjega predstavnika Hamasa od izraelske ofenzive v Gazi pred štirimi leti in vse kaže, da sta izraelska in palestinska stran na pragu nove vojne.

V konfliktu med Izraelom in Palestinci v Gazi konec leta 2008 in v začetku leta 2009 je bilo ubitih okoli 1.400 Palestincev in 13 Izraelcev.

Palestinci so sporočili, da je bilo v napadu ubitih devet ljudi, med njimi tudi sedemletna deklica.

"Roke umazane od krvi"
Izrael je potrdil napad in sporočil, da bodo sledili novi napadi. Po uboju Džabarija je v Gazi odjeknilo več eksplozij, ki so bile posledica izraelskih napadov. Med tarčami so bili sedež Hamasovih varnostnih sil in več policijskih postaj.

"To je operacija proti terorističnim tarčam različnih organizacij v Gazi," je povedala tiskovna predstavnica izraelske vojske Avital Leibovitch in dodala, da je imel Džabari "roke zelo umazane od krvi".

Pred atentatom na Džabarija je od sobote na jug Izraela priletelo več kot sto palestinskih raket. V preteklih tednih je bilo več incidentov, ko so v palestinskem raketiranju sledili povračilni izraelski napadi na Gazo.

Izrael: Džabari za ugrabitvijo Šalita
V izjavi za javnost je izraelska notranja obveščevalna služba Šin Bet sporočila, da so Džabarija ubili zaradi njegove dolgoletne teroristične dejavnosti, saj je odgovoren za financiranje in vodenje vojaških operacij ter napadov na Izrael.

Šin Bet je še pojasnil, da je Džabari odgovoren za Hamasov prevzem nadzora nad Gazo, ko so njegovi borci iz palestinske enklave ob Sredozemskem morju pregnali pripadnike gibanja Fatah palestinskega predsdnika Mahmuda Abasa.

Izraelci ga krivijo tudi za ugrabitev vojaka Gilada Šalita leta 2006.

Palestinci se bodo maščevali
Hamas je takoj po atentatu na enega svojih vodilnih predstavnikov sporočil, da je izraelska okupacija odprla vrata pekla.

"Izrael bo obžaloval že trenutek, ko je pomislil, da bi storil to dejanje," je bil odločen tiskovni predstavnik Hamasa Abu Zuri.

Hamasov premier v Gazi Ismail Hanija je vse arabske države, še posebej Egipt in njegovega novega predsednika, pozval, naj ustavijo izraelske napade na Gazo.

Poleg Hamasa so maščevanje napovedale tudi druge palestinske skupine. "Izrael je napovedal vojno Gazi in bo nosil odgovornost za posledice," je sporočil Islamski džihad.

Palestinski predsednik Mahudm Abas je zaradi napada pozval k takojšnjemu srečanju Arabske lige, kjer bi govorili o izraelski ofenzivi v Gazi. Srečanje naj bi bilo v soboto, je sporočil neimenovani predstavnik krovne arabske organizacije.

Katar bi kaznoval Izrael
Egipt je obsodil izraelske napade v Gazi in pozval judovsko državo, naj jih takoj ustavi. Zavzel se je za izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN-a. Ob tem je iz Izraela odpoklical svojega veleposlanika in na zagovor poklical izraelskega veleposlanika v Kairu.

Še ostrejši je bil Katar, kjer je njihov zunanji minister Džasim Al Tani dejal, da izraelski napad ne sme ostati nekaznovan.

H koncu nasilja v Gazi je pozval tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov.