Izrael je tistim, ki so se prostovoljno odločili za vrnitev v domovino, ponudil denarno nadomestilo. Foto: EPA
Izrael je tistim, ki so se prostovoljno odločili za vrnitev v domovino, ponudil denarno nadomestilo. Foto: EPA

Izraelske oblasti nameravajo izseliti več deset tisoč afriških priseljencev, saj naj bi predstavljali preveliko gospodarsko breme za državo in ogrožali judovski značaj države.

Tiskovna predstavnica izraelskega notranjega ministrstva Sabina Hadad je pojasnila, da so priseljenci, ki danes zapuščajo Izrael, v to privolili, potem ko so jim zagrozili z aretacijo.

V izselitev je do zdaj privolilo okoli 500 priseljencev. Prihodnji teden naj bi v domovino odpotovala druga skupina.

Izrael bo tistim, ki se bodo prostovoljno izselili, plačal po tisoč evrov, za otroke pa bo ta prispevek znašal po 500 evrov.

Iz Egipta je v Izrael pred represivnimi režimi in v iskanju dela pribežalo okoli 60.000 Afričanov, večinoma iz Sudana in Etiopije.

Priseljenci razdelili javnost
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je afriške priseljence označil za nadlogo in napovedal, da jim v prihodnje ne bodo več dovolili priti v mesta, ampak jih bodo oblasti že na meji ali ob njej prijele in pridržale.

Izraelska vlada je prejšnji teden začela kampanjo za izgon priseljencev iz Južnega Sudana in drugih držav, ki imajo z Izraelom prijateljske odnose in kjer bodo z njihovimi državljani po vrnitvi v domovino lepo ravnali. Prisilna deportacija bo zajela okoli 4.500 Afričanov.

Večina afriških priseljencev v Izraelu je sicer iz Sudana, do Izraela sovražna država, in iz Eritreje, kjer vrnjenim državljanom grozijo kršitve človekovih pravic, zato jih izraelske oblasti v skladu z mednarodnim pravom ne smejo vrniti v domovino.

Prisotnost afriških priseljencev je razdelila izraelsko javnost. Medtem ko eni zagovarjajo, da bi moral Izrael, ki je nastal po drugi svetovni vojni kot pribežališče preživelih v holokavstu, še posebej poskrbeti za priseljence, ki potrebujejo pomoč, pa drugi prikimavajo trditvam oblasti, da veliko število priseljencev ogroža judovski značaj Izraela.