Izrael namerava nadaljevati vojaško operacijo v Gazi, vse dokler prebivalci na jugu Izraela ne bodo varni pred Hamasovimi raketami. Foto: EPA
Izrael namerava nadaljevati vojaško operacijo v Gazi, vse dokler prebivalci na jugu Izraela ne bodo varni pred Hamasovimi raketami. Foto: EPA
Izrael je izvedel najhujši napad na Gazo v zadnjih desetletjih. Foto: EPA
Izraelski tank
Izrael bi lahko kmalu v operacijo vključil tudi kopenske sile. Foto: EPA
Izrael nadaljuje napad na Gazo

ne namerava odnehati, dokler Hamas ne bo prenehal raketnih napadov.

Dan po silovitem zračnem napadu na Gazo izraelska vojska nadaljuje operacijo in se pripravlja na morebiten poseg kopenskih sil. Ubitih je bilo že skoraj 290 Palestincev, več kot 700 jih je bilo ranjenih.

Mednarodni Rdeči križ je opozoril, da so bolnišnice v Gazi natrpane z ranjenci in niso več kos takemu številu. Bolnišnice se tudi soočajo s pomanjkanjem medicinskih pripomočkov, zato Rdeči križ poziva, da se nemudoma omogoči dostava nujno potrebne pomoči.

Konec premirja - začetek napetosti
Vojaška operacija je po besedah Izraela odgovor na nenehno Hamasovo raketno obstreljevanje izraelskih krajev ob meji z Gazo, ki se je še povečalo, odkar je palestinsko gibanje prekinilo polletno premirje.

Drugi dan operacije so izraelska letala popolnoma uničila policijsko postajo, od sobote pa so izraelske zračne sile skupaj izvedle že približno 250 napadov, letala pa so odvrgla več kot 100 ton bomb. Na drugi strani tudi Hamas ne popušča: na bližnje izraelske kraje je izstrelil več kot 100 raket, ki so ubile enega Izraelca.

Humanitarna kriza ni izključena
Večina mrtvih na palestinski strani so pripadniki varnostnih sil Hamas, ki nadzoruje Gazo, vendar pa so umrli tudi številne ženske in otroci. Izraelski premier Ehud Olmert je dejal, da bi lahko operacija trajala kar nekaj časa, ob tem pa je izključil možnost humanitarne krize. "Ne bo trajala le nekaj dni," je dejal v televizijskem nagovoru.

Ob robu Gaze je Izrael začel kopičiti tanke in vpoklical 6.500 vojaških rezervistov, za prihodnje dni pa je napovedal nove vpoklice. Izraelski obrambni minister Ehud Barak je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News dejal, da ne morejo sprejeti premirja s Hamasom, saj je to tako, kot če bi Američane prosil, da sprejmejo premirje z Al Kaido.

Hamas poziva k intifadi
Vodja gibanja Hamas Kaled Mešal, ki zaradi varnostnih razlogov živi v izgnanstvu v Siriji, je zaradi letalskega napada Palestince pozval k začetku tretje intifade - vstaje proti Izraelu. "Pozivam vas, da proti sionističnemu sovražniku začnete tretjo vojaško intifado," se je glasil poziv Mešala.

Vodja Hamasove vlade v Gazi Ismail Hanija je Izrael obtožil, da je nad Palestinci zagrešil pokol. "Palestina ni bila še nikdar priča tako gnusnemu napadu." Tiskovni predstavnik Hamasa Favzi Barhum je vse palestinske skupine pozval k uporabi vseh sredstev, vključno s samomorilskimi napadi, za zaščito palestinskega naroda.

V nekoliko drugačnem tonu je govoril palestinski predsednik Mahmud Abas, čigar gibanje Fatah je Hamas poleti leta 2007 pregnal iz Gaze, ki je krivdo za izraelske napade pripisal Hamasu. Dejal je, da so Hamas prosili, naj ne prekine premirja z Izraelom in se tako izgone temu, kar se trenutno dogaja.

Varnostni svet je po štiriurni razpravi sprejel neobvezujočo izjavo, v kateri po imenu nista omenjen niti Izrael niti Hamas, temveč so vse strani v sporu pozvane k takojšnji ustavitvi nasilja in takojšnjemu prenehanju vseh vojaških aktivnosti. Nujna posvetovanja je sklicala Libija. "Naš glavni cilj je takojšnja prekinitev ognja," je dejal namestnik libijskega veleposlanika pri VS-ju Ibrahim Dabaši.

V imenu Evropske unije je Javier Solana, visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko, pozval k takojšnji prekinitvi ognja, enako stališče sta zavzela Rusija in generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Pričakovano so ZDA odgovornost za stopnjevanje nasilja pripisale Hamasu, Izrael pa le pozvale, da se izogiba žrtvam med civilisti.

K. T./G. V.

Izrael nadaljuje napad na Gazo