V napadih naj bi umrlo najmanj 225 ljudi, 120 v mestu Gaza, drugi pa v mestih Khan Younis in Rafa. Foto: Reuters
V napadih naj bi umrlo najmanj 225 ljudi, 120 v mestu Gaza, drugi pa v mestih Khan Younis in Rafa. Foto: Reuters
Porušena policijska postaja
Palestinci po izraelskem napadu pregledujejo ruševine. Foto: Reuters
Porušena stavba v Gazi
V stavbi naj bi bil tudi vodja Hamasove policije. Foto: EPA
Kaled Mešal
Kaled Mešal je govoril za arabsko televizijo Al Džazira. Foto: EPA
Izrael uresničil grožnje

Izraelska letala F-16 so napadla ključne položaje na območju Gaze. Napadeni naj bi bili policijski in vojaški objekti. Po večini so bili žrtve policisti, umirali pa naj bi tudi ženske in otroci. Ranjenih je okoli 700 ljudi. Izraelska stran je potrdila, da so bojna letala napadla Gazo, da bi uničili "infrastrukturo teroristov". Palestinski viri pa poročajo, da je bil med drugim napaden policijski objekt, v katerem so ravno v trenutku napada slavili konec urjenja rekrutov palestinskega gibanja Hamas.

Vodja zdravstvene službe v Gazi je dejal, da je napad samo v mestu zahteval več kot 120 življenj, umrl naj bi tudi vodja Hamasove policije Tavfik Džaber in guverner Gaze.

Hamas poziva k vstaji
Vodja gibanja Hamas Kaled Mešal, ki iz varnostnih razlogov živi v Siriji, je zaradi letalskega napada Palestince pozval k začetku tretje intifade - vstaje proti Izraelu. "Pozivam vas, da proti sionističnemu sovražniku začnete tretjo vojaško intifado," se je glasil poziv Mešala.

Pred tem je vodja Hamasove vlade v Gazi Ismail Hanija Izrael obtožil, da je nad Palestinci zagrešil pokol. "Palestinci še nikoli niso bili priča tako grdemu pokolu," je dejal Hanija. Ob tem pa je na območju Gaze živečim Palestincem sporočil: "Ne bomo zapustili naše zemlje, ne bomo obesili bele zastave in ne bomo poklenili, razen pred Bogom! Kri je povsod, povsod so ranjeni in mučeniki, v vsaki hiši in na vsaki ulici. Gaza je bila danes okrašena s krvjo. Lahko bo še več mučenikov in ranjencev, a Gaza se ne bo nikoli zlomila, niti predala."

Hamas in druga palestinska gibanja naj bi že naročila svojim možem, naj se pripravijo na povračilni napad. "Vsem borcem je ukazano, da se odzovejo na izraelski pokol," se glasijo sporočila islamske skupine Džihad. Namero so očitno nemudoma uresničili, saj je Hamas že izstrelil nekaj raket na jug Izraela, pri čemer je bil ubit en človek.

Izrael napoveduje nove napade
Izraelski premier Ehud Olmert je dejal, da se bodo operacije proti Hamasu nadaljevale, pri tem pa opozoril, da bi lahko bile dolgotrajne. Državljane je prosil za potrpljenje in jih posvaril pred novimi raketnimi napadi Palestincev. "Število raket bo naraslo in njihov doseg bo večji," je povedal izraelski premier.

Po napadih se je oglasil Ehud Barak, izraelski obrambni minister, ki je napovedal, da bo njegova država napade na območje Gaze, ki ga nadzoruje skrajno gibanje Hamas, še povečala in razširila. "Pred nami je obdobje, ki ne bo ne preprosto ne lahko," je dejal. Neki neimenovani vir blizu izraelski vojski pa je napovedal, da naj bi operacija v Gazi vključevala tudi vojake.

Svet obsoja nasilje
Odzval se je kabinet ameriškega predsednika Georgea Busha, iz katerega so Izrael opozorili, naj poskrbi, da letalski napadi ne bodo terjali civilnih žrtev. Hamas pa so pozvali, naj ustavi raketne napade na Izrael, če še želi odločati o prihodnosti palestinskega ljudstva. Ameriška zunanja ministrica Condolleezza Rice pa je dejala, da je treba prekinjeno premierje takoj spet vzpostaviti.

Za razliko od ZDA, ki od Izraela niso zahtevale ustavitve izraelskih letalskih napadov, pa je visoki evropski zunanjepolitični in varnostni predstavnik Javier Solana pozval k takojšnji ustavitvi spopadov v Gazi. Dodal je, da je treba narediti vse, da bi zopet dosegli premirje.

Predsedujoči EU-ju, francoski predsednik Nicolas Sarkozy, je pozval tako gibanje Hamas kot tudi Izrael, naj prenehata s sovražnimi aktivnostmi. Podoben je bil tudi odziv Moskve, ki je Izrael
pozvala, naj preneha uporabljati silo, gibanje Hamas pa, naj preneha z raketnim obstreljevanjem izraelskega ozemlja.

Najostreje do Izraela pa so se odzvali v Egiptu. Predsednik Hosni Mubarak je v izjavi za javnost dejal: "Egipt obsoja izraelsko vojaško agresijo na območju Gaze in Izrael kot okupacijsko
silo na tem območju obtožuje krivde za številne mrtve in ranjene na tem območju."

O težavah Arabska liga, morda tudi VS
Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa pa je pozval k nedeljskemu izrednemu zasedanju zunanjih ministrov arabskih držav, na katerem naj bi razpravljali o izraelski agresiji na območju Gaze. Hkrati je dejal, da bi morala Libija, ki je članica Varnostnega sveta ZN-a, organizirati zasedanje tudi tega organa.

Po izteku premirja takoj napeto
Šestmesečno premirje med Izraelci in Palestinci se je izteklo prejšnji teden, današnji napad pa je eden najsilovitejših v Gazi v zadnjem času. Hamas je po izteku premirja sporočil, da ga ne namerava podaljšati, sledili pa so raketni napadi na jug Izraela.

A. P./M. R.

Izrael uresničil grožnje