Ob tresenju tal so šolarji takoj zapustili učilnice. Foto: Reuters
Ob tresenju tal so šolarji takoj zapustili učilnice. Foto: Reuters
Japonsko stresel potres

Deklica je umrla v osnovni šoli, kjer se je nanjo zrušil betonski zid. Tudi 80-letnega moškega naj bi pod seboj pokopal zid, tretjo smrtno žrtev, 85-letnega moškega, pa knjižni regal.

V provincah Osaka in Hjogo je zaradi tresenja tal brez elektrike ostalo več kot 170.000 gospodinjstev, v več kot 100.000 pa je bila prekinjena oskrba s plinom. Tla je zatreslo v jutranji mrzlici, ko se ljudje odpravljajo v službo, veliko tovarn je ostalo zaprtih, železniške povezave so prekinjene, prav tako je onemogočen dostop do pitne vode, saj so počile cevi, zato so ponekod ceste poplavljene.

Potniki mirno izstopali z vlakov
Japonska televizija je predvajala posnetke potnikov, ki so zaradi tega izstopali na tire med postajami. Odpovedati so morali tudi okoli 80 letov na letališču v Osaki. V treh jedrskih elektrarnah v prefekturi Fukuj pa niso zaznali nobenih nenormalnosti, je sporočil distributer elektrike Kansai Electric.

Žarišče potresa je bilo v japonski provinci Osaka okoli deset kilometrov pod zemeljskim površjem. Tla so se stresla ob 7.58 po krajevnem času (00.58 po srednjeevropskem času). Oblasti po potresu niso izdale opozorila pred cunamiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Strokovnjaki svarijo, da bi lahko davišnjemu sledil še močnejši potres. Direktor divizije za potrese in cunamije na japonski meteorološki agenciji Tošijuki Motsumori (Toshiyuki Mutsumori) je opozoril na možnost več manjših potresov v prihodnjih dneh in na nevarnost zemeljskih plazov in zrušenja hiš v Osaki in okolici. Območje je leta 1995 stresel potres z magnitudo 7,3. Takrat je umrlo 6434 ljudi.

Japonsko stresel potres