Škoda, ki jo je za seboj pustil tornado, 'se ne more primerjati z ničemer, kar sem do zdaj videl', je dejal meteorolog Rick Smith. Foto: Reuters
Škoda, ki jo je za seboj pustil tornado, 'se ne more primerjati z ničemer, kar sem do zdaj videl', je dejal meteorolog Rick Smith. Foto: Reuters
V Oklahomi pustošil tornado

Tornado je v predmestju Moore zravnal z zemljo soseske ter dve osnovni šoli, polni otrok. Starši so po novici o približevanju tornada otroke namenoma pustili v osnovni šoli Plaza Towers, saj so menili, da bodo v čvrsti zidani zgradbi varnejši. Vendar pa je bila šola na skoraj kilometer široki črti neposrednega uničenja in ji ni bilo prizaneseno. Najprej je veter dvignil in odnesel streho, nato pa porušil še zidove.

Reševalci so več ur po tragediji otroke še vlačili iz ruševin, do večera po krajevnem času pa so jih še vedno pogrešali več kot 20. Še 230 ljudi je ranjenih, med njimi je 45 otrok, tudi iz druge šole Briarwood Elementary. Sprva so sicer mediji poročali o 91 smrtnih žrtvah.

Napeljava uničena
Komunikacije med reševalci in mediji so slabe, saj je veter povsem razdejal električno in telefonsko napeljavo, omrežja brezžične telefonije pa so preobremenjena.

Poleg šole so povsem zravnane z zemljo celotne soseske tega južnega predmestja Oklahome Cityja z 41.000 prebivalci. Državna vremenska služba ZDA poroča, da je šlo za tornado z močjo EF-4 po tako imenovani lestvici Fujita, kar pomeni drugo najmočnejšo kategorijo tornada. Obenem pa je tornado dosegel najvišjo stopnjo na lestvici, s katero označujejo škodo, ki jo povzroči ta vremenski pojav.

Obama razglasil veliko naravno nesrečo
Guvernerka Oklahome Mary Fallin je vpoklicala dodatne policiste in poslala na pomoč nacionalno gardo. Predsednik ZDA Barack Obama ji je ponudil vso zvezno pomoč in ji dal neposredno telefonsko zvezo z njegovo pisarno. V Oklahomi Cityju je razglasil območje velike naravne nesreče.

Na poti tornadov
Predmestje Moore ostaja nevarno zaradi porušenih električnih daljnovodov in počenih cevi plinske napeljave. To je že četrti tornado, ki je razdejal Moore po letu 1998. Tornado leta 1999 je šel po skoraj isti poti kot tokratni, kar je res redek primer. Zadnji tornado je Moore udaril leta 2003.

Minevata sicer tudi dve leti od tornada, ki je 22. maja 2011 razdejal mesto Joplin v državi Misuri. To je bil najbolj smrtonosen tornado v sodobni zgodovini ZDA, saj je zahteval 158 ljudi.

V Oklahomi pustošil tornado