Posest zavzema celotno streho 26-nadstropnega bloka. Foto: EPA
Posest zavzema celotno streho 26-nadstropnega bloka. Foto: EPA
Medije naj bi na nenavadno domovanje in zanimivo zgodbo opozorili uporabniki priljubljenega kitajskega družbenega omrežja Weibo. Foto: EPA
Sosedje so se policiji že večkrat pritožili, a brez učinka. Foto: EPA
Kitajska črna gradnja na vrhu stolpnice

Po navedbah Beijing Morning Posta je bizarno dvonadstropno zgradbo, ki je videti, kot da bi bila vklesana v gorsko pobočje, zgradil skrivnostni zdravnik alternativne medicine, znan zgolj kot "profesor Džang".

Profesor naj bi svoj dom na vrhu predmestnega stanovanjskega bloka gradil dobrih šest let, potem ko je leta 2007 porušil svoje podstrešno stanovanje v 26. nadstropju. Posest ima celo skalnjak s kamni in nizkim rastjem, drevesa in trato, prekriva pa celotno streho bloka.

Selitve zaradi vile
Prebivalci spodnjih stanovanj pravijo, da jih je že dalj časa motil neprestani hrup, ki ga je povzročala gradnja, težave pa jim je povzročilo tudi zamakanje in razpoke. Neki prebivalec je za časopis povedal, da se je več stanovalcev zaradi vile kar odselilo.
Spet drugi sosed se je pritožil čez profesorjevo igranje glasbe pozno v noč, zvok petja s strehe pa naj bi stanovalcem kar nekajkrat kratil spanec. Profesor Džang je obljubil, da bo tla opremil z debelo preprogo, da bi tako zvočno izoliral svoje domovanje, a ni obljube nikdar izpolnil.

Peking - mesto črnih gradenj
"To je nedvomno črna gradnja," so potrdile lokalne oblasti. Ob tem so dodale, da so s profesorjem že stopile v stik, a da ne vedo točno, kako bo rušenje njegove posesti potekalo. Vila po mnenju strokovnjakov predstavlja tudi določeno nevarnost z vidika varnosti, saj gre za nepredvideno in nepodprto strukturno težo na vrhu stavbe.

Stanovalci so sicer policijo in urbanistične predstavnike že večkrat pozvali, naj posredujejo, a ti profesorja niso hoteli ustaviti, prav tako pa niso želeli spregovoriti za lokalne medije, ki so o zgodbi poročali.
Novinarju Beijing Morning Posta je sicer uspelo govoriti z lastnikom ekscentričnega domovanja, a je ta dejal le, da ga mnenje sosedov ne zanima, hrup pa pripisuje dejstvu, da ima pač razkošen življenjski slog. "Slavni ljudje pridejo k meni domov in pojejo. Kako naj jih ustavim?"

Črne gradnje so v Pekingu, kjer so nepremičnine vse dražje, zakone o gradnji pa se rado prezre, velika težava. Še zlasti pogosti so nezakoniti prizidki, ki so lahko skrajno nevarni. Na začetku leta so se sicer sistematično lotili rušenja črnih gradenj po mestu, a čeprav so jih porušili na tisoče, jih veliko še vedno ostaja.
K. S.


Kitajska črna gradnja na vrhu stolpnice