Višina ograje je prvotno merila štiri metre, a so jo za en meter znižali. Foto: Reuters
Višina ograje je prvotno merila štiri metre, a so jo za en meter znižali. Foto: Reuters

"Ograja je le začasna in jo lahko v vsakem trenutku odstranimo. Postavljamo jo zato, ker več ne vemo, na kakšen način naj se odzovemo na 81.333 nezakonitih prestopov meje," je dejal madžarski minister za obrambo Csaba Hende.

Dodal je, da madžarska vojska trenutno postavlja testno obmejno ograjo, saj preizkuša štiri različne tehnike postavitve. "Na koncu bomo izbrali eno ali dve tehniki, s katerimi bomo postavili 175 kilometrov dolgo obmejno ograjo," je dejal minister. Sprva je bilo predvideno, da bo višina ograje štiri metro, a so jo znižali za meter. Postavitev ograje bo potekala na desetih do 12 lokacijah vzdolž meje.

Vedno več prosilcev za azil
Madžarska je začela postavljati ograjo 13. julija, da bi z njo ustavila nezakonite prestope meje prebežnikov z Bližnjega vzhoda in Afrike. Večina jih po poti prek Grčije, Makedonije in Srbije nezakonito vstopa v države EU-ja, kjer velja brezmejno schengensko ozemlje. Samo letos je za azil na Madžarskem zaprosilo 80.000 ljudi, lani pa v vsem letu 43.000.

Končni cilj večine prebežnikov so bogate severne države Evrope, a Madžarska se boji, da bi te države ilegalne preseljence vrnile na Madžarsko. Evropska zakonodaja napreč omogoča, da države pošljejo prebežnike nazaj v državo, prek katere so vstopile v Evropsko unijo.

Azilni domovi tako na Madžarskem kot Avstriji so že nekaj časa prepolni. Prejšnji mesec je morala madžarska policija uporabiti solzivec, da je umirila nasilje, ki je vzniknilo med preseljenci, ki so se začeli tepsti in metati kamenje.

Ograja ne preprečuje pravice do zaprositve za azil
Kot je pisal srbski medij N1, je Madžarska postavila ograjo zamaknjeno dva in pol metra na ozemlju Madžarske, "kar pomeni, da bo lahko vsak begunec, ki bo prišel do konstrukcije, lahko zaprosil za azil," piše novinar Miodrag Sovilj. Oseba, ki bo prišla čez Srbijo pred ograjo, bo tako tehnično že na madžarskem ozemlju in bo zato lahko zaprosila azil, pa četudi fizično ne bo preplezal ograje. Kot poroča N1, policija nima odgovora na to, ali bo v tem primeru prebežnike odpeljala v azilne domove.