McCainu je v njegovem govoru stala ob strani soproga Cindy. Foto: Reuters
McCainu je v njegovem govoru stala ob strani soproga Cindy. Foto: Reuters
Žalostni podporniki republikanskega dvojca. Foto: EPA

Kmalu potem ko so ameriški mediji za novega predsednika države razglasili demokratskega kandidata Baracka Obamo, je republikanski kandidat po telefonu poklical tekmeca, mu čestital za zmago in mu izrazil osebno občudovanje. McCain je v svojem govoru poudaril, da gre za zgodovinski trenutek in da zmaga temnopoltega senatorja priča o velikem napredku, ki ga je naredila Amerika, saj je premagala rasne predsodke.

Svoje razočarane privržence je McCain nagovoril v Phoenixu v Arizoni, kjer je končal kampanjo, oddal svoj glas in nato spremljal objavo izidov. 72-letni senator iz omenjene zvezne države je Američane pozval, naj se zedinijo v podpori Obami, sam pa mu je obljubil pomoč pri reševanju številnih težav, ki pestijo prebivalce ZDA.
Lepa prihodnost za Palinovo
"Povsem naravno je, da občutim nekaj razočaranja, toda jutri moramo iti naprej," je dejal McCain, ki se je zahvalil soprogi Cindy, otrokoma in še posebej svoji podpredsedniški kandidatki Sarah Palin, ki je ob tem celo potočila nekaj solz, in ji napovedal še uspešno prihodnost v republikanski stranki.

McCain je bil med priznanjemu poraza spoštljiv in je uspešno utišal množico, ko je ta glasno izražala negodovanje ob omembi imena Baracka Obame. Novega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna je označil za starega prijatelja, novemu predsedniku pa zaželel vso srečo.
G. V./K. S.
V spodnji galeriji si oglejte utrinke žalosti iz republikanskega tabora.