Tito ima tudi več kot 30 let po smrti veliko privržencev. Foto: Reuters
Tito ima tudi več kot 30 let po smrti veliko privržencev. Foto: Reuters

Privrženci Tita, ki je pokopan v Hiši cvetja na Dedinjah v Beogradu, so se spominu nekdanjega dosmrtnega predsednika Socialistične federativne republike Jugoslavije poklonili s polaganjem cvetja in vencev tudi na njegovem grobu, kjer se je po poročanju srbskih medijev že zjutraj zbralo okoli 600 ljudi, med njimi prepričljivo največ Slovencev. Do konca dne pričakujejo nekaj tisoč obiskovalcev.

"Prišli smo iz Nove Gorice s polnim avtobusom. Med nami so tudi udeleženci NOB-ja, ki so osvobodili Beograd. Za ta izlet je veliko zanimanja. Bili smo v Jajcu, Kumrovcu, že danes gremo v Kragujevac, da bomo položili vence v Šumaricah," je za Blic povedal Franko Pleško, vodič skupine Slovencev.

Tito je bil rojen leta 1892 v Kumrovcu na Hrvaškem hrvaško-slovenski družini in je bil na čelu Jugoslavije 35 let. Bil je eden izmed ustanoviteljev gibanja neuvrščenih. Njegovega pogreba v Beogradu se je 8. maja 1980 udeležilo več kot 200 visokih državnih in političnih predstavnikov, med njimi Sadam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher in Helmut Schmidt.