V eksploziji je umrlo najmanj 80 ljudi. Foto: Reuters
V eksploziji je umrlo najmanj 80 ljudi. Foto: Reuters
Clinton Hillary
Clintonova je ob obisku v Pakistanu poudarila, da bo boj proti teroristom prednostna naloga. Foto: EPA
Na Bližnjem vzhodu spet tekla kri

"Eksplozija je bila izjemno močna, saj smo jo slišali po vsem mestu," je dejal policist Anwar Šah. Poškodovana so bila tudi bližnja parkirišča in trgovine, ki so jih zajeli plameni.

Clintonova je na tridnevnem obisku v Pakistanu, medtem ko poteka obširna kopenska ofenziva proti pakistanskim talibanom in drugim upornikom v Južnem Vaziristanu.
V zadnjem mesecu je v samomorilskih napadih umrlo več kot 200 ljudi.

Ameriška državna sekretarka je svoj obisk označila kot "novo stran" v odnosih med ZDA in Pakistanom, pri čemer je izrazila podporo pakistanski vladi. Obisk je pomemben predvsem zato, ker je Pakistan eden ključnih zaveznikov ZDA v boju proti mednarodni teroristični organizaciji Al Kaida ter pakistanskim in afganistanskim talibanom.

"Naš odnos želimo okrepiti ... Žalostno je, da obstajajo ljudje, ki dvomijo o naših motivih zavezništva, morda pa dvomijo le o našem dolgoročnem prijateljstvu. Želim, da so glede tega stvari jasne," je na tiskovni konferenci v Islamabadu dejala Clintonova.

Vmešavanje v notranjo politiko ali gesta prijateljstva?
Ameriški senat je prejšnji teden sprejel nov zakon o financiranju pakistanske vojske, ki se mora porabiti "izključno za ameriški boj proti terorizmu".
Med pogoji za razdelitev sredstev je tudi ta, da se ta ne smejo uporabiti proti Indiji. Zakon prav tako določa strožji nadzor nad tehnologijo ameriške vojske, ki so jo poslali v Pakistan. Strokovnjaki že namigujejo, da bi lahko sprejeti zakon pakistanske oblasti sprejele kot vmešavanje ZDA v notranje zadeve.

Med drugim je predsednik ZDA Barack Obama podpisal za 7,5 milijarde dolarjev vredno denarno pomoč, ki je namenjena ameriškim nevojaškim enotam v Pakistanu. Te jih bodo v petih letih prejele v letnih izplačilih po 1,5 milijarde dolarjev.

Denar ne bo izročen neposredno "v roke" pakistanski vladi, temveč ga bodo razdelili postopoma, prek različnih razvojnih projektov ameriškega veleposlaništva v Islamabadu.

Clintonova bo med obiskom obiskala mošeje, se sestala s predstavniki Paštunov, študenti na univerzi in podala rekordno število intervjujev za lokalne medije, poroča BBC. Pakistan je obiskala že petič, a prvič kot generalna sekretarka ZDA.

Na Bližnjem vzhodu spet tekla kri