Napad pred policijsko postajo v Peševarju. Foto: EPA
Napad pred policijsko postajo v Peševarju. Foto: EPA
Eksplozija v Pakistanu

"Najprej sem videl moder plamen, nato močno eksplozijo. Ko sem pritekel na kraj dogodka, sem na tleh videl šest trupel," je dejal očividec. Cilj tokratnega napada je bila policijska postaja v Peševarju, v bližini katere sta odjeknili kar dve eksploziji. Napadalec je z avtomobilom skušal zapeljati v policijsko postajo, vendar so mu varnostniki to preprečili in je vozilo eksplodiralo pred njo. Eksplozija je močno poškodovala tudi sosednjo mošejo. Na kraju dogodka je umrlo 12 ljudi, 15 je bilo ranjenih.

Zatišje, ki je sledilo ubitemu talibanskemu vodji Bajtulahu Mehsudi avgusta 2009, se je zdaj očitno končalo. Samo včeraj je v samomorilskem napadu v Lahoru umrlo 40 ljudi.

Nedavni napadi:

-
26. september 2009: eksplozija avtomobila bombe v Peševarju in Bannu, 16 mrtvih,
- 5. oktober 2009: eksplozija bombe v oporišču ZN-ja v Islamabadu, 5 mrtvih, - 9. oktober: samomorilski napad v Peševarju, vsaj 50 mrtvih,
- 10. oktober: vojaški napad, 20 mrtvih, - 12. oktober: napad na konvoj, 41 mrtvih,
-15. oktober 2009: številni bombni napadi in streljanja, okoli 40 mrtvih.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, domnevno pa naj bi ga izvedli talibani, ki po navedbah pakistanskih oblasti stojijo tudi za preostalimi napadi v zadnjih dveh tednih.

Peševar je prestolnica province na severozahodu Pakistana, ki je bila v preteklem letu podvržena številnim bombnim napadom. Mesto ima strateški položaj ob afganistanski meji in naj bi bila mala oaza za islamistično vojsko. Talibani naj bi z napadi skušali prisiliti pakistansko vlado v opustitev načrtovane ofenzive na talibanska oporišča ob meji z Afganistanom. Z jedrskim orožjem oborožen Pakistan je prav tako pod pritiskom ZDA, ki želi v sosednji Afganistan poslati še več ameriških vojakov.

Eksplozija v Pakistanu