Starejša protestnica poziva preostale demonstrante proti vrhu G7, naj protestirajo mirno in dostojanstveno, a proti večeru so se začeli vrstiti incidenti. Foto: Reuters
Starejša protestnica poziva preostale demonstrante proti vrhu G7, naj protestirajo mirno in dostojanstveno, a proti večeru so se začeli vrstiti incidenti. Foto: Reuters

Protest v idiličnem okolju Bavarske je bil uperjen proti vrhu G7 na gradu Elmau, ki bo v nedeljo in ponedeljek. Protestniki so po navedbah policije s steklenicami in molotovkami obmetavali policijo, ki je odgovorila s solzivcem.

Ogromno število policistov razjezilo protestnike
Ranjen naj bi bil najmanj en policist. Nekateri protestniki so tudi poskušali predreti policijsko blokado, a jim to ni uspelo, policija pa je aretirala več protestnikov.

Za nezadovoljstvo protestnikov je poskrbelo veliko število policistov, saj naj bi jih policija s tem omejevala. Hkrati menijo, da velika prisotnost policistov pomeni tudi visoke stroške varovanja vrha, kar pa je predsednik sindikata nemških policistov Rainer Wendt zanikal.

"Policija sama ne povzroča visokih stroškov za varovanje vrha. Zahvala gre tistim idiotom med protestniki, ki zganjajo kraval in nasilje," je prepričan Wendt. Protesti naj bi vrhunec dosegli v večernih urah, ko naj bi se zbralo okoli 8.000 ljudi, jeznih na vrh G7.

Mini protest pred samim gradom?
Bavarsko upravno sodišče je sicer sporočilo, da bo šele zvečer razsojalo o pritožbi v zvezi z napovedanim protestom v bližini gradu Elmau, ki naj bi se ga smelo udeležiti največ 50 demonstrantov. Slednji so napovedali, da bodo protestirali v takšni razdalji, da jih bodo udeleženci vrha lahko slišali in videli. Za nedeljo so poleg tega napovedani vsaj trije protestni pohodi nasprotnikov vrha.