Protivladni protesti so potekali drugi konec tedna zapored. Foto: Reuters
Protivladni protesti so potekali drugi konec tedna zapored. Foto: Reuters
Poljska
Več tisoč ljudi se je zbralo tudi pred hišo predsednika PiS-a Jaroslawa Kaczynskega. Foto: Reuters

Prireditelj protestov je bil Odbor za obrambo demokracije (KOD), ki je pozval k uporu proti "brezpravni Poljski", ki si jo lasti ena stranka. Manjši shodi Poljakov so potekali tudi v Berlinu, Londonu in Bruslju.

V Varšavi so se ljudje zbrali pred poslopjem parlamenta s transparenti, kot so "Nehajte uničevati demokracijo", "Ne diktaturi" in "Roke stran od ustavnega sodišča". Po približno dveh urah so morali shod predčasno končati, saj je policija prejela anonimno grožnjo z bombo. Razšli so se ob petju državne himne.

Strah pred popolno prevlado
Kritiki novi vladi premierke Beate Szydlo očitajo, da skuša prevzeti nadzor nad poljskim pravosodjem in državno upravo. Njena stranka PiS ima po oktobrskih volitvah absolutno večino v obeh domovih parlamenta, "njen" pa je tudi predsednik države Andrzej Duda. V kratkem času od nastopa položaja je vlada v parlament že vložila več spornih zakonov in namerava imenovati svoje kandidate za nove ustavne sodnike, zamenjala pa je tudi že vodje vseh štirih obveščevalnih služb in vodilne več državnih podjetij. Nekateri dejanja PiS-a primerjajo s potezami madžarskega premierja Viktorja Orbana.

V vladajoči stranki vse očitke zavračajo in trdijo, da so ustavne sodnike morali zamenjati, da bi s tem zagotovili ravnotežje moči na sodišču.

Poljska družba je polarizirana kot že dolgo ne, na kar je opozoril tudi nekdanji poljski predsednik in ikona boja proti komunizmu Lech Walesa. Posvaril je, da lahko nadaljnje zaostrovanje razmer privede celo do državljanske vojne, in predlagal izvedbo referenduma, ki bi lahko vodil v razpustitev sejma, spodnjega doma parlamenta in odstop predsednika države.

Podobni protesti so potekali tudi prejšnji konec tedna, samo v Varšavi se je zbralo 50.000 ljudi. Policija je sicer poročala o 20.000-glavi množici.

Fotografije s protestov v Varšavi, Vroclavu, Bydgoszczu in Bruslju si oglejte spodaj.