Jaroslaw Kaczynski je absolutni zmagovalec nedavnih volitev, a za spremembo ustave, kar si želi, potrebuje koalicijske partnerje. Foto: Reuters
Jaroslaw Kaczynski je absolutni zmagovalec nedavnih volitev, a za spremembo ustave, kar si želi, potrebuje koalicijske partnerje. Foto: Reuters
false
Raper Piotr Marzec iz Kukiz'15 bo morda partner konservativnega Kaczynskega. Foto: AP
Viktor Orban
Kaczynski si želi več Budimpešte v Varšavi, pri čemer misli na več politike madžarskega premierja Viktorja Orbana. Foto: EPA

Jaroslaw Kaczynski, konservativni poljski politik, zmagovalec nedeljskih parlamentarnih volitev na Poljskem, je s svojo stranko prvič po padcu komunizma dosegel absolutno večino, zato mu za oblikovanje vlade ni treba sestaviti koalicije.

Da bi uresničil svoje dolgoletne ambicije po preoblikovanju poljske družbe, pri čemer si izposoja ideje od madžarskega premierja Viktorja Orbana, pa bo moral spremeniti ustavo, za kar potrebuje dvotretjinsko večino v parlamentu.

Zato mora na svojo stran pridobiti poslance manjših strank, med katerimi je tudi Piotr Marzec, raper iz populistične stranke Kukiz'15, ki je na volitvah osvojila tretje mesto. Potetovirani glasbenik, čigar besedila vsebujejo veliko kletvic, naj bi bil sicer neobičajen zaveznik 66-letnega konservativnega, vernega Kaczynskega. Raper znan kot Liroy, si želi legalizirati marihuano in opozarja na slabo stanje mladih v državi.

Poljska "kolonija bank in korporacij"
Kukiz'15 je sicer skupina ultranacionalistov, evroskeptikov, libertarcev in zagovornikov volilne reforme, vodi pa jo še en glasbenik, 52-letni panker Pawel Kukiz, ki je Poljsko označil za "kolonijo bank in korporacij".

Kukiz in Kaczynski ima sicer res precej drugačen videz, politično pa se strinjata v številnih temah. Oba sta rimskokatolika, nasprotujeta pravici do splava in verjameta, da igra Cerkev pozitivno vlogo v javnem življenju. Oba tudi zagovarjata večanje predsedniških pooblastil, Kukiz pa bi to podprl, če bi to pomenilo tudi krepitev neposredne demokracije. Spremembe bi zahtevale spremembe ustave iz leta 1997.

Zmagovita stranka Zakon in pravičnost, ki je na volitvah osvojila 235 sedežev v 460-članskem parlamentu, želi okrepiti državni nadzor nad poljskim gospodarstvom, največjim v srednji in vzhodni Evropi. Stranka obljublja, da bo banke in trgovske verige, ki so večinoma v tuji lasti, prisilila v plačilo večjih davkov, s čimer bi financirali dodatno socialno porabo.

Budimpešta v Varšavi
Politični analitik iz Fundacije Stefan Batory Aleksander Smolar meni, da bo "prvi cilj Kaczynskega najti dovolj poslancev, da si zagotovi večino za spremembo ustave", pri čemer naj bi šle spremembe v smer Orbanove Madžarske. Leta 2011 je Kaczynski po porazu na takratnih parlamentarnih volitvah podpornikom dejal: "Prišel bo dan, ko bomo imeli Budimpešto v Varšavi".

Kukiz je že kandidiral za predsednika in obljubljal, da bo premaknil moč s političnih strank k volivcem, to pa bi storil z zamenjavo obstoječega sistema, v katerem volivci in volivke kandidate izbirajo na listah, ki jih predstavijo stranke. Zagovarja namreč geografsko jasno razločene volilne okraje, v katerih bi lokalni prebivalci izvolili po enega poslanca oziroma poslanko.

Potencialni partner skrajnodesničarski vodja
Kukiz'15 je sicer osvojil 42 poslanskih sedežev, kar je več kot polovica dodatnih glasov, ki jih Kaczynski potrebuje za dosego dvotretjinske večine. Poslanska skupina Kukiz'15 vključuje tudi Roberta Winnickega, vodjo skrajno desničarskega Nacionalnega gibanja, čigar stališča bi lahko tudi povzročala težave Kaczynskemu. Leta 2012 je tako Winnicki podpornikom dejal: "Želimo zgraditi silo, ki bi se je levičarji, liberalci in pedri bali. Želim zgraditi poljsko nacionalno silo."

Nacionalno gibanje sicer podpira strožjo priseljensko politiko, tesnejše vezi z Belorusijo in Kitajsko, želi pa tudi "militarizirati državo". Kaczynski se je od skrajnodesničarskega gibanja v preteklosti že oddaljil, na volitvah pa so ga podprli tudi številni volivci, ki si sodelovanja z Winnickom ne morejo predstavljati.

Tudi finančni trgi so zaskrbljeni zaradi možnosti povezav Zakona in pravičnosti s Kukiz'15 in napovedi davkov na bančna sredstva ter socialnih obljub.