Po svetu so protestniki Monsanto obtožili bioterorizma. Foto: Reuters
Po svetu so protestniki Monsanto obtožili bioterorizma. Foto: Reuters

Šlo je za že tretji letni shod proti Monsantu, ki je nastal na pobudo gibanja Occupy. Potekal je v okoli 400 mestih v več kot 40 državah, tako v Amerikah kot Evropi in Afriki.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v švicarskih mestih Basel in Morges, kjer je sedež Monsanta za Evropo, Afriko in Bližnji vzhod, protestiralo okoli 2.500 ljudi.

V Parizu sta k protestom pozvala okoljevarstvena organizacija Greenpeace in protikapitalistična Stop TAFTA, zbralo pa se je približno 3.000 ljudi. Protestirali so predvsem proti herbicidu Roundup, vodilnem Monsantovem proizvodu na trgu, katerega glavno sestavino je Svetovna zdravstvena organizacija pred kratkim označila za "verjetno rakotvorno za ljudi".

Tisoč ljudi se je zbralo tudi pred poslopjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Z minuto molka so se poklonili "sedanjim in prihodnjim žrtvam zastrupitve s pesticidi".

Afriške zahteve po moratoriju
V zahodnoafriškem Burkina Fasu, kjer je Monsanto leta 2003 predstavil genetsko spremenjen bombaž, se je okoli 500 protestnikov sprehodilo skozi glavno mesto Ouagadougou. Zahtevali so desetletni moratorij za uporabo Monsantovih semen, da bi lahko izvedli neodvisno raziskavo učinkov te tehnologije.

V Los Angelesu je protestiralo okoli 500 ljudi, v Riu de Janeiru pa okoli 250. Ameriško korporacijo so obtožili "bioterorizma". V čilskem glavnem mestu Santiago de Chile pa je okoli tisoč protestnikov od Monsanta zahtevalo, da se umakne iz države in ustavi proizvodnjo genetsko spremenjene hrane.