V EU-ju gojijo zgolj eno samo gensko spremenjeno rastlino, katere gojenje je dovoljeno, in sicer Monsantovo koruzo MON 810. Foto: BoBo
V EU-ju gojijo zgolj eno samo gensko spremenjeno rastlino, katere gojenje je dovoljeno, in sicer Monsantovo koruzo MON 810. Foto: BoBo
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, ko je bil še kandidat za predsednika komisije, da se zavezuje, da bo Evropska komisija naredila bolj demokratičen proces odobravanja gensko spremenjenih organizmov, ker pač veliko Evropejcev nasprotuje gojenju gensko spremenjenih organizmov. To se še ni zgodilo. Foto: EPA
Članice EU-ja bodo imele zadnjo besedo pri GSO-jih
Prepoved pridelave GSO

Ministrstvo za kmetijstvo je predstavilo predlog zakonodaje, ki državam omogoča prepoved gojenja gensko spremenjenih organizmov na njihovem ozemlju, kot ga predvideva direktiva Evropske unije, ki je začela veljati letos 4. aprila.

EU je državam dal na voljo dve možnosti, in sicer, da država zahteva, da se jo, ko proizvajalec vloži vlogo za gojitev gensko spremenjenih organizmov (GSO), nemudoma izvzame iz odobritve za gojenje ali pa počaka na odobritev gojenja GSO in nato po želji prepove njeno gojenje, pravi Anamarija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj (ITR), ki je del evropske mreže gibanj za organsko kmetovanje IFMAO (International Federation of Organic Agriculture Movements). Gojenje GSO pa so že pred sprejemom direktive prepovedale številne države EU-ja.

"V EU-ju gojijo zgolj eno samo gensko spremenjeno rastlino, katere gojenje je dovoljeno, in sicer Monsantovo koruzo MON 810. Njeno gojenje je še pred sprejeto direktivo prepovedalo devet držav EU-ja," pravi Slabetova. Omenjeno koruzo po njenih besedah na nekaj tisoč hektarih gojijo v Španiji, nekaj malega še na Češkem in Portugalskem.

Slovenija bi z novo zakonodajo lahko prepovedala gojenje gensko spremenjenih rastlin, toda te bi se lahko razširile v Slovenijo tudi iz sosednjih držav, če bi te dovolile gojenje gensko spremenjenih rastlin. "Evropska direktiva daje možnost državam, vendar bolj malo rešuje. Cvetni prah ne pozna meja. Zato gre bolj za politično rešitev, ki vladam držav, kjer prebivalstvo močno nasprotuje GSO, daje neke argumente," pravi.

EU je odobril nove GSO
Nova zakonodaja EU-ja se tako nanaša zgolj na gojenje gensko spremenjenih rastlin v državah, ne pa na uporabo gensko spremenjenih rastlin za krmo in hrano. Evropska komisija je tako v petek odobrila 17 gensko spremenjenih rastlin za krmo in hrano. Deset je po navedbah Slabetove novih, sedmim pa so podaljšali dovoljenje. Med njimi je bilo odobrenih 11 Monsantovih koruz.

"Več kot osem let letijo velike kritike na sistem odobravanja GSO. Pred nekaj leti je bilo sicer nekaj izboljšav, vendar je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ko je bil še kandidat za predsednika komisije, dejal, da se zavezuje, da bo Evropska komisija naredila bolj demokratičen proces odobravanja gensko spremenjenih organizmih, ker pač veliko Evropejcev nasprotuje gojenju gensko spremenjenih organizmov. Po zdajšnjem sistemu gensko spremenjene organizme odobrava Evropska komisija. Juncker je požrl svojo besedo, saj se ni nič spremenilo," še poudarja direktorica ITR-ja.

GSO označeni le za ljudi
Evropska komisija je prejšnji teden sicer že pripravila predlog nove direktive, da bi rabo GSO za krmo in hrano države tudi lahko prepovedovale. Toda Slabetova ob tem opozarja, kako se bo to skladalo z idejo EU-ja, ki temelji na skupnem prostem trgu.

V Evropski uniji sicer velja zakonodaja, da morajo biti živila, ki vsebujejo več kot 0,9 odstotka GSO, označena. Toda verjetno vseeno veliko živil vsebuje gensko spremenjene organizme (pod dovoljeno mejo), saj je večina soje na svetovnem trgu gensko spremenjene. To pa je mogoče najti v številnih živilih.

Veliko več gensko spremenjenih organizmov pa zaužijejo rejne živali. Na živilih pa ni treba posebej označiti, da je bila žival krmljena s produkti gensko spremenjenih organizmov. "Krma je dejansko gensko spremenjena tudi v Sloveniji. Veliko krmnih mešanic namreč vsebuje gensko spremenjeni sojo in koruzo. Tako imamo meso in mleko od živali, ki so bile krmljenje z GSO. Razen če gre za ekološko pridelavo, kjer je GSO prepovedan," pravi.

Napadi na raziskovalce
Glede vprašanja, ali konzumiranje GSO že kakor koli vpliva na živali, je bilo po njenih besedah narejenih kar nekaj raziskav, vendar je precej sporen njihov potek. "Sami proizvajalci se sicer morajo lotevati raziskav, vendar so povsem neustrezne za GSO. Tiste, ki so bile narejene in so pokazale določene učinke, pa so bile napadane z vsemi "topovi", čeprav so bili rezultati objavljeni v znanstvenih revijah," še razlaga. Zaradi pritiskov proizvajalcev GSO, kot je Monsanto, pa so se morale zaradi objave znanstvene revije celo opravičevati.

Članice EU-ja bodo imele zadnjo besedo pri GSO-jih
Prepoved pridelave GSO