Nemci so množično protestirali proti jedrski energiji. Foto: Reuters
Nemci so množično protestirali proti jedrski energiji. Foto: Reuters
Protijedrski protesti v Nemčiji

Dan pred pomembnimi deželnimi volitvami v zveznih deželah Baden-Württemberg in Porenje-Pfalška, v središču katerih je ravno vprašanje jedrske politike, so protesti pod geslom Fukušima opominja: Zaustavite vse nuklearke potekali v Berlinu, Hamburgu, Kölnu in Münchnu. Glavni organizator Ausgestrahlt je sporočil, da se jih je udeležilo 250.000 ljudi.


Največji protesti v državi

Protestov v Berlinu se je po podatkih policije udeležilo več kot 100.000, po ocenah organizatorjev 120.000. V Münchnu jih je bilo okoli 30.000, v Hamburgu in Kölnu pa 50.000 oziroma 40.000, so sporočili organizatorji in poudarili, da gre za največje protijedrske proteste v državi in da mora biti odgovor vlade ugasnitev jedrskih reaktorjev.

Moratorij na podaljšanje obratovanja
Vzporedno s protesti so pripravili minuto molka za žrtvami potresa na Japonskem.

Po dogodkih na Japonskem je nemška kanclerka Angela Merkel 14. marca sprejela trimesečni moratorij na že sprejeto odločitev o podaljšanju obratovanja 17 jedrskih reaktorjev v državi, sedem najstarejših pa je začasno zaprla.

Protijedrski protesti so potekali tudi v Italiji. V Rimu je nekaj tisoč ljudi protestiralo proti uporabi jedrske energije v Italiji.

Protijedrski protesti v Nemčiji