Danes bodo iz Grčije v Turčijo prepeljali 140 nezakonitih prebežnikov. Foto: Reuters
Danes bodo iz Grčije v Turčijo prepeljali 140 nezakonitih prebežnikov. Foto: Reuters
Z otoka Lezbos je na poti v Turčijo ladja s 45 prebežniki, med njimi je večina Pakistancev. Foto: Reuters
Številni sirski begunci so ostali ujeti na grško-makedonski meji, ki zanje ostaja zaprta. Foto: Reuters
false
V ponedeljek je iz Turčije v Nemčijo prispela prva skupina sirskih beguncev, ki so jih nastanili v Friedlandu. Foto: Reuters

Še decembra lani je v Nemčiji za azil zaprosilo 120.000 ljudi, po zaprtju balkanske poti pa je število prošenj upadlo za 66 odstotkov. Iz Grčije v Turčijo so medtem prepeljali drugo skupino prebežnikov.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je povedal, da je za azil decembra lani zaprosilo 120.000 ljudi, januarja letos 90.000, februarja 60.000, marca pa 20.000. Za azil je v prvih treh mesecih letos sicer zaprosilo več beguncev kot v istem obdobju lani - skupno 170.000. Glede na obdobje pred tem pa je zaznati upadanje, saj so med oktobrom in decembrom lani prejeli več kot 500.000 prošenj za azil.

Nemčija je glavni cilj ekonomskih migrantov in beguncev, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel septembra suspendirala azilna pravila EU-ja, da bi zagotovila zatočišče beguncem iz Sirije. Sprejeli so jih več kot milijon.

Minister de Maiziere je opozoril, da je prezgodaj za celoletno napoved, saj ne vedo, ali se bodo pojavile druge poti, še posebej iz Libije v Italijo, in kako se bo v tem primeru odzvala Italija. Dodal je še, da se je vračanje nezakonitih prebežnikov v Turčijo po dogovoru z EU-jem začelo dobro.

Iz Grčije druga skupina prebežnikov
Z otoka Lezbos je na poti v Turčijo ladja s 45 prebežniki, med njimi je večina Pakistancev. Druga ladja, na kateri bo večja skupina ljudi, bo odplula nekoliko pozneje. Kot poroča BBC, bodo danes skupno premestili 140 nezakonitih prebežnikov, ki jih bodo začasno nastanili v turško mesto Dikili.

Po poročanju agencije Reuters sta ob prisilnem odhodu prebežnikov v grško pristanišče Mitilene v bližini čolna s prebežniki v vodo skočila najmanj dva aktivista, ki sta visela s sidra in vznak kazala znak 'V' za zmago (ang. victory).

Prebežniki iz Grčije v Turčijo, iz nje sirski begunci v Evropo
Prvo skupino 202 ljudi, med njimi večina Afganistancev in Pakistancev, so v Turčijo premestili že v ponedeljek. Sledil je prevoz sirskih beguncev iz Turčije v Evropsko unijo, natančneje v Nemčijo in na Nizozemsko.

Marčni dogovor med EU-jem in Turčijo med drugim predvideva, da bodo vse nezakonite prebežnike, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili v Turčijo. Predvideva tudi rešitev po načelu 'eden za enega', po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v Unijo. Turčija bo v zameno prejela dodatne tri milijarde evrov pomoči, pospešitev vizumske liberalizacije do oktobra 2016, prav tako pa bodo odprli poglavje v pristopnih pogajanjih EU-ja in Turčijo.

Nova grožnja Turčije
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek znova poudaril, da bo Turčija izpolnjevala svoj del obveznosti le, če se bo EU držal sklenjenega dogovora. "Pogoji so jasni. Če EU ne bo naredil potrebnih korakov, potem Turčija ne bo izvedla dogovora," je dejal.

Dogovoru vseskozi nasprotujejo humanitarne organizacije, ki vztrajajo, da Turčija ni varna država za prebežnike. Amnesty International je Turčijo obsodil, da sirske begunce vrača v Sirijo prisilno. Prav tako trdijo, da imajo prebežniki v Grčiji premalo informacij, kakšne načrte imajo oblasti z njimi.

V Egejskem morju letos umrlo 366 ljudi
Do 4. aprila letos je v Grčijo prispelo 152.137 prebežnikov, med njimi je 37 odstotkov otrok. Nekaj več kot polovica (53 odstotkov) jih je prispelo na grški otok Lezbos. Letos jih je na poti iz Turčije v Grčijo umrlo 366.

Spopadi na grško-makedonski meji
V četrtek so izbruhnili novi spopadi med prebežniki in grško policijo na grško-makedonski, ki ostaja zanje zaprta. Prebežniki so zahtevali, da se meja odpre, da lahko nadaljujejo svojo pot v Evropo. Lani je iz Turčije v Grčijo čez morje prispelo več kot milijon ljudi. Mnogi med njimi bežijo pred vojno v Siriji.

Fotogalerija četrtkovih dogodkov na grško-makedonski meji v bližini Idomenija (foto: Ruters):