Protesti so se začeli 17. septembra v New Yorku s poskusom postavitve tabora pred Wall Streetom. Foto: EPA
Protesti so se začeli 17. septembra v New Yorku s poskusom postavitve tabora pred Wall Streetom. Foto: EPA
Priprave na proteste

Na največjem newyorškem protestu se je na trgu Foley na jugu Manhattna, kjer so sodne palače, skupini okrog 200 protestnikov, ki že več tednov vztraja na prostem v parku nedaleč ob sedeža newyorške borze, pridružila množica sindikalistov, ki podpirajo izražanje nezadovoljstva s korporacijami, finančniki Wall Streeta in politiki na splošno.

Solidarnostni protesti v podporo gibanju "Okupiraj Wall Street" so potekali tudi v drugih ameriških mestih. Omenjeno gibanje je pokazalo, da ima vztrajne člane, vendar pa jim do zdaj še vedno ni uspelo jasno izraziti svojih zahtev.

V sredo so se protestniki podali od trga Foley proti parku Zuccotti blizu Svetovnega trgovinskega centra, kjer odločna skupina predvsem mladih aktivistov tabori že vse od srede septembra. Enega človeka so aretirali zaradi napada na policista, potem ko so enega izmed policistov zbili s skuterja. Nekaj aretacij je sledilo še kasneje.

Sredni protesti so potekali pod geslom "Mi smo del 99 odstotkov", s čimer hočejo opozoriti na del večine Američanov, ki ne spada v odstotek najbogatejših. Za te velja, da ne občutijo težav, kot so visoka stopnja brezposelnosti, nezmožnost plačevanja zdravstvenih storitev, lakota, zadolženost in podobno.

Obama razume jezo ljudi
Po mnenju udeležencev protestov navadnih ameriških državljanov ne zastopa več nihče. Od oblasti zahtevajo tudi, da zviša davke za Wall Street.

Protestirali so tudi po drugih mestih v ZDA, med drugimi v Bostonu, Seattlu (tu so aretirali štiri ljudi) in Los Angelesu, kjer je mestni svet celo sprejel resolucijo v njihovo podporo. Na različnih univerzah so študentje podporo protestnikom izražali z bojkotom predavanj.

Razumevanje za zahteve protestnikov je nepričakovano pokazal predsednik ameriške centralne banke ZDA Ben Bernanke, ki je med poročanjem v kongresu dejal, da se ne čudi protestom in protestnikov ne more kriviti, da so šli na ulice, saj upravičeno krivijo finančni sektor za godljo z visoko brezposelnostjo in počasno gospodarsko rastjo.

Predsednik Barack Obama je dejal, da protesti v New Yorku in drugih ameriških mestih odražajo jezo javnosti zaradi tistih, ki so odgovorni za krizo, in da se zdaj borijo proti naporom za ustavitev zlorab.

Priprave na proteste