Romney je Obami očital, da pod njegovim vodstvom ZDA niso več svetovni voditelj. Foto: Reuters
Romney je Obami očital, da pod njegovim vodstvom ZDA niso več svetovni voditelj. Foto: Reuters
Obama in Romney
Tudi tokrat sta politika podpirali ženi, Michelle Obama in Ann Romney. Foto: Reuters
Obama in Romney še zadnjič iz oči v oči

Obama je nastopil agresivneje od nasprotnika, ki se je presenetljivo veliko strinjal s zdajšnjo zunanjo politiko ZDA, kar je bila glavna tema soočenja na floridski univerzi Lynn v Boca Ratonu.

Nemudoma po soočenju je anketa med neopredeljenimi volivci televizije CBS pripisala zmago Obami s 53 odstotki proti 23 odstotkom. Po anketi televizije CNN med registriranimi volivci pa je Obama zmagal s 48 odstotki proti Romneyjevim 40 odstotkom. Obama je torej zmagal po točkah glede zunanje politike, vendar pa je vprašanje, koliko bo to vplivalo na nadaljnji potek kampanje.

Soočenje, ki ga je vodil Bob Schieffer s televizije CBS, je namreč s področja zunanje politike pogosto "pobegnilo" nazaj h gospodarskim temam, ki volivce letos najbolj zanimajo, in Romney je pri tem ponavljal svoj glavni argument, da je okrevanje pod Obamo prepočasno. Zunanja politika ni v ospredju in demokratski strateg Bob Shrum je pred soočenjem tujim dopisnikom v New Yorku povedal, da bo gledanost zadnjega soočenja zanesljivo manjša od prejšnjih dveh.

Tudi Romney podpira časovni načrt umika iz Afganistana
Kandidata sta debatirala o temah, ki so bile tudi do zdaj v ospredju kampanje. To so Iran, Afganistan, Sirija, Libija, Izrael, Kitajska, Rusija in obrambni proračun ZDA. Izzivalec Romney ni ponudil drugačnih odgovorov na izzive od tistih, ki jih daje Obamova zunanja politika, svoje privržence pa je morda malce razočaral, ker se je s predsednikom pogosto strinjal.

Po novem je presenetil z izjavo, da podpira umik ameriške vojske iz Afganistana do konca leta 2014, čeprav je do zdaj nasprotoval določitvi datuma umika. Romney je tudi podprl Obamovo politiko pobijanja terorističnih osumljencev z brezpilotnimi letali, vendar obenem nenehno poudarjal, da je za mir po svetu, uporaba sile pa je tudi zanj tudi glede Irana zadnji izhod.

Oba sta zagotovila trdno podporo ZDA Izraelu, usklajena sta bila tudi pri nasprotovanju ameriškemu vojaškemu posredovanju v Siriji. "Kar moramo narediti na Bližnjem vzhodu, je prizadevati si za močno, trdno vodstvo v teh državah," je dejal Obama, Romney pa ga je obtožil, da je Obama po prihodu v Belo hišo najprej odšel na "turnejo opravičevanja". "Gledali so ga in v njem videli šibkost," mu je dejal.

"Imamo manj ladij, pa tudi konjev in bajonetov"
Zbadljivk, ki jih opazovalci tovrstnih soočenj najbolj pričakujejo, ni bilo veliko. Najbolj je odmevala Obamova, ko je Romney zagovarjal povečanje porabe za vojsko in dejal, da ima ameriška mornarica danes manj ladij kotmed prvo svetovno vojno. Obama mu je odvrnil, da ima danes vojska manj številnih drugih stvari, kot jih je imela v preteklosti, na primer konjev in bajonetov.

Tekmeca sta slabe tri tedne pred volitvami še vedno izredno izenačena. Zdaj bosta nadaljevala kampanjo, predvsem v še neodločenih državah.

Obama in Romney še zadnjič iz oči v oči