Čeprav ima Ryan veliko omanj političnih izkušenj, se ni pustil ukaniti prekaljenemu mojstru Bidnu. Foto: Reuters
Čeprav ima Ryan veliko omanj političnih izkušenj, se ni pustil ukaniti prekaljenemu mojstru Bidnu. Foto: Reuters
Podpredsedniško soočenje
Po koncu soočenja so kandidata pozdravili družinski člani. Foto: Reuters
Biden in Ryan iz oči v oči

Edino soočenje podpredsedniških kandidatov pred predsedniškimi volitvami 6. novembra je bilo v Danvillu v Kentuckyju. Ker se je prejšnji teden predsednik Barack Obama v izmenjavi stališč z izzivalcem, republikancem Mittom Romneyjem, odrezal izredno slabo in celo izgubil prednost v javnomnenjskih anketah, je bil večji pritisk na prekaljenem politiku Bidnu.

Izrazita Bidnova obrazna mimika
69-letni Biden je po mnenju strokovnjakov delo opravil dobro, vsekakor bolje kot Obama, in njegov nastop bo morda vrnil vetra v jadra Obamove ekipe. Napadal je od samega začetka, do konca soočenja pa je pogosto zavijal z očmi in se pokroviteljsko smehljal ter Ryana in voditeljico Martho Raddatz s televizije ABC večkrat prekinjal. A Ryan, skoraj 30 let mlajši kongresnik iz Wisconsina, je vračal z isto mero in ni igral podrejene vloge.

Kandidata sta se spopadla glede napada na ameriški konzulat v Libiji, politike do Irana, Afganistana in Sirije, na domačem področju pa glede zdravstvenega zavarovanja za starejše, pokojninskega sistema, davkov in splava. O imigraciji tudi tokrat ni bilo govora.

Ryan: Čas je za novo ekipo
"Z vsem spoštovanjem, to je navadna traparija," je dejal "branilec naslova" Biden Ryanu, ko je ta obtožil Belo hišo, da po svetu širi vtis ameriške šibkosti. Biden je ves čas goreče zagovarjal poteze Obamove administracije v preteklih štirih letih, Ryan pa ni skoparil s kritikami. "Predsednik Obama je izkoristil svojo priložnost in imel je svojo izbiro. 23 milijonov Američanov je brez dela, 16 milijonov jih je pod pragom revščine. Američani si zaslužite kaj boljšega, podprite Mitta Romneyja in mene in najin program gospodarskega vzpona, dinamične rasti in novih delovnih mest," je dejal.

O napadu v Bengaziju
Pri zunanji politiki sta se najdlje zadržala pri Libiji. 42-letni Ryan je Obamovo ekipo obtožil, da je glede uboja ameriškega veleposlanika v Libija, Christopherja Stevensa, dajala nejasne informacije. "Predsednik je potreboval dva tedna, da je spoznal, da je šlo za teroristični napad," je dejal Ryan, Biden pa mu je odgovoril, da bodo našli krivce za napad na konzulat v Bengaziju, in dodal, da se je Romney obnašal "zelo nepredsedniško", ko je priredil novinarsko konferenco neposredno po napadu.

Razprava je tekla tudi o Iranu in ameriškem odnosu do Izraela, a glede teh dveh držav se njuni stališči nista kaj prida razlikovali. "Ko je bil Obama izvoljen, je imel Iran dovolj jedrskega materiala za eno bombo. Zdaj ga ima dovolj za pet bomb," je izjavil Ryan, Biden pa je trdil, da so mednarodne sankcije proti Iranu močno prizadele tamkajšnje gospodarstvo. "Povejte mi naravnost, kako se republikanska politika glede Irana razlikuje od naše? Eno samo govorjenje v prazno," mu je dejal Biden.

Ryan, nova zvezda republikancev, se je postavil tudi za Romneyjevih na skrivaj posnetih "47 odstotkov Američanov", s katerimi je označil volivce, ki so odvisni od vladne pomoči in sebe vidijo kot žrtve.

Vsebinska in polemična debata
Po mnenju strokovnjakov je šlo za izredno kakovostno debato, polno žara in čustev, ki jih Obami prejšnji teden ni uspelo pokazati. Komentatorji liberalne televizije MSNBC so po koncu debate zmago prisodili Bidnu, komentatorji konservativne televizije Fox Ryanu, domnevno neopredeljeni volivci, ki jih je v studiu zbrala televizija CNN, pa so razglasili neodločen rezultat.

Romney in Obama še dvakrat iz oči v oči
Do dneva d bosta sledili še dve predsedniški soočenji. 16. oktobra se bosta Obama in Romney v Hempsteadu spopadla o zunanji politiki, 22. oktobra pa bo v Boca Ratonu še zadnje merjenje moči med kandidatoma. Ankete napovedujejo izjemno tesen boj. Na Floridi in v Virginiji sta praktično izenačena, v Ohiu, še eni izmed ključnih zveznih držav, pa Obama ohranja majhno prednost.

Celoten posnetek soočenja si lahko ogledate spodaj (v angleškem jeziku).

Biden in Ryan iz oči v oči