Poljska policija je morala posredovati na shodu desničarjev. Foto: EPA
Poljska policija je morala posredovati na shodu desničarjev. Foto: EPA

V Londonu je ob 95. obletnici premirja povsem obstal promet na najprometnejšem trgu Trafalgar Square, kjer se je zbralo več tisoč ljudi. Že v nedeljo sta se obletnice spomnila britanska kraljica Elizabeta II. in premier David Cameron, ki sta položila vence ob spomeniku Cenotaph, praznem grobu v osrednjem Londonu.

Več kot 10.000 vojaških veteranov in civilistov se je udeležilo pohoda v spomin na žrtve štiriletnega konflikta, ki je zahteval najmanj 20 milijonov življenj.

Slovesnosti so potekale tudi v Belgiji in Franciji, kjer je v prvi svetovni vojni potekala večina bitk. Francoski predsednik Francois Hollande se je moral v Parizu soočiti z jeznimi protestniki, ki so vzklikali "Hollande, odstopi" in "socialistični diktator".

Protestniki in varnostne sile so se začeli tudi prerivati in policija je pridržala skoraj 70 ljudi. Nekateri protestniki naj bi bili povezani z desničarskimi gibanji. Kljub protestom je Hollande pred spomenikom neznanemu vojaku položil venec v spomin na umrle v vojni.

Belgijski kralj Phillipe se je pred spomenikom Colonne du Congres oziroma Congreskolom v Bruslju udeležil tradicionalnega poklona neznanemu vojaku in žrtvam obeh svetovnih vojn in drugih konfliktov.

Desničarji na pohodu
Na Poljskem 11. novembra praznujejo dan neodvisnosti in državni praznik. Predsednik države je vodil pohod skozi Varšavo, v katerem je sodelovalo več tisoč civilistov in vojakov.

Toda slovesno vzdušje je pokvarilo nasilje na drugem koncu mesta, kjer je potekal ločen shod skrajno desničarske mladine. Policija je uporabila gumijaste naboje in solzivec, da je razgnala skupine zamaskiranih mladeničev, ki so metali petarde in zažigali avtomobile.

Aretiranih je bilo več ljudi, medtem ko so morali pet poškodovanih policistov prepeljati v bolnišnico.

Shod desničarjev je sprva potekal mirno, nasilje pa je izbruhnilo, ko se je od množice odcepila skupina nekaj desetih zamaskiranih udeležencev in napadla zgradbo, ki jo zasedajo levičarski aktivisti.

To je že tretjo leto zapored, da se je slavje ob državnem prazniku sprevrglo v spopade med izgrednike in policijo.