Ogenj je v narodnem parku Yosemite čisto ušel izpod nadzora. Foto: EPA
Ogenj je v narodnem parku Yosemite čisto ušel izpod nadzora. Foto: EPA
V parku Yosemite gori

"Bitko bijemo s pošastjo. Ogenj se razprostira na vse strani. To je eden hujših požarov, kar sem jih videl do zdaj. Pa sem v tem poklicu že kar nekaj let," je dejal logar Lam Bentley.

Do včeraj so se ognjeni zublji v parku požgali 44 kvadratnih kilometrov površin. Požar je v času največje turistične sezone iz parka pregnal na tisoče turistov, ognje pa ogroža na tisoče domov.

Kar dve od treh hidroelektrarn so iz varnostnih razlogov izključili. Bližnje prebivalce so pozvali k evakuaciji. Zaprt je tudi del avtoceste, ki vodi v narodni park.

Ogroženih je okoli 4.500 domov in poslovnih objektov. "Ogenj nam uničuje prihodek. Smo na vrhu turistične sezone, od katere zdaj ne bomo imeli nič," je zgroženo tarnala lastnica restavracije Corinna Loh.

V San Franciscu že razglasili izredne razmere
Guverner Kalifornije Jerry Brown je že razglasil izredne razmere za San Francisco, ki se nahaja približno 240 kilometrov stran, saj ogenj ogroža električno napeljavo, ki napaja mesto z elektriko. Ogrožena pa bi lahko tudi dobava vode za mesto, saj ogenj ogroža tudi enega glavnih rezervoarjev vode.

Požar je pred tednom dni vzplamtel v gozdu Stanislaus National Forest zahodno od narodnega parka Yosemite, ki ga v času poletne sezone obišče do 15.000 turistov dnevno.

V parku Yosemite gori