Obiranje oljk vsak leto prinese napetosti med Izraelci in Palestinci. Foto: EPA
Obiranje oljk vsak leto prinese napetosti med Izraelci in Palestinci. Foto: EPA
73-letni Salimi Eves so judovski naseljenci posekali 40 oljk. Foto: EPA

Vsako jesen ob času obiranja oljk na Zahodnem bregu izbruhnejo napetosti med tamkajšnjimi judovskimi naseljenci in palestinskimi nabiralci oliv. Izraelska organizacija za človekove pravice B'Tselem je od začetka žetve zaznala en napad ali več napadov Izraelcev na Palestince in njihove nasade oljk.

Posebni koordinator ZN-a za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Robert Serry je obsodil napade skrajnih judovskih naseljencev na palestinske nasade oljk na zasedenih ozemljih in je pozval Izrael naj se bori proti "nasilju in terorju Izraelcev".

Serry je govoril z novinarji v vasi Tormos Ayya severno od Ramale med obiranjem oljk skupaj s palestinskim premierjem Salamom Fajadom. Pojasnil je, da so judovski naseljenci uničili na stotine oljk v tej vasi v zadnjih tednih.

"Osupel sem nad uničevanjem oljk in kmetijskih zemljišč, oskrumbami mošej in nasilju nad civilisti. Izrael obsoja napade, kar pozdravljam, toda statistika uveljavljanja zakonov za naseljence je obžalovanja vredna," je dejal Serry.

"Ali misli izraelske samomorilske napadalce?"
Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je zavrnil Serryjevo oznako "teror" v povezavi z Izraelci in predstavnika ZN-a opomnil, da bi moral svoje besede izbirati previdneje.

"Razumemo, da obsoja nasilje nekaterih naseljencev, toda izraelska vlada je prva, ki jih obsoja in naroča organom pregona, da zatrejo krivce - toda, ko govori o terorju Izraelcev, ali s tem misli izraelske samomorilske napadalce na palestinskih avtobusih," se je vprašal Jigal Palmor.

Na nekaterih območjih morajo palestinske obiralce oliv pred provokacijami in napadi judovskih naseljencev varovati izraelski vojaki, vseeno pa organizacije za človekove pravice še vedno poročajo, kako naseljenci sekajo oljke, kradejo olive in preprečujejo Palestincem dostop do njihovih nasadov.