Izraelski aktivisti opozarjajo, da bo letošnja sezona obiranja oliv za Palestince še težja, saj so na Zahodnem bregu priča porasti nasilja judovskih naseljencev. Foto: EPA
Izraelski aktivisti opozarjajo, da bo letošnja sezona obiranja oliv za Palestince še težja, saj so na Zahodnem bregu priča porasti nasilja judovskih naseljencev. Foto: EPA
Nasad oliv
Izraelskim aktivistom so se pri prerivanju z judovskimi naseljenci pridružili tudi somišljeniki iz drugih držav. Foto: EPA

Pri nasadih oliv v bližini Hebrona so morali posredovati izraelski policisti in vojaki, ki so judovskim naseljencem preprečili, da bi obračunali s palestinskimi kmeti in aktivisti iz izraelskega levičarskega gibanja Rabini za človekove pravice.

Izvršni direktor gibanja Arik Ascherman je ob začetku obiranja oliv, ki traja okoli dva meseca, napovedal, da bodo aktivisti v prihodnjih dneh odšli v 40 palestinskih vasi in tamkajšnje pridelovalce oliv zaščitili pred morebitnimi napadi in provokacijami judovskih skrajnežev. Po potrebi bodo aktivisti delovali kot človeški ščit.

Obiranje oliv na zasedenih ozemljih se zadnja leta redno sprevrača v obračunavanje med palestinskimi kmeti in judovskimi naseljenci, ki zatrujejo, da Palestinci v bližini njihovih domov predstavljajo grožnjo varnosti. Prav sklicevanja na varnost pa po mnenju Palestincev pomeni nove polastitve njihovega ozemlja.

"Obstajajo taki, ki pravijo, da vso ozemlje pripada judom, a vsi vedo, da gre za palestinska drevesa," pravi Ascherman in dodaja, da je "žalostno, da se nekateri polni napačne verske gorečnosti odločajo za žaljenje, nasilje in krajo oliv."

Judovski naseljenci trdijo, da hočejo varno pot od njihove naselbine prek nasadov oliv do jame, ki velja za judovski sveti kraj, a Ascherman v tem vidi le izgovor za nadaljnje prilaščanje palestinskih ozemelj.



Naseljenci v boj za vsako ceno

V zadnjem letu se je še povečalo nasilje skrajnih judovskih naseljencev, ki se ob zavedanju, da se bo mogel Izrael za dosego mirovnega dogovora s Palestinci vendarle odpovedati nezakonito postavljenim naselbinam na Zahodnem bregu, poslužujejo vse bolj nasilnih taktik, ne samo proti Palestincem, ampak tudi proti izraelskim vojakom in mirovnim aktivistom.

G. V.