Pahor in Kosorjeva sta prepričana, da so gospodarski odnosi med državama vse boljši. Foto: Reuters
Pahor in Kosorjeva sta prepričana, da so gospodarski odnosi med državama vse boljši. Foto: Reuters
Pahor in Kosorjeva položila temeljni kamen

Calcit je moral prehoditi dolgo in naporno pot do svoje nove tovarne na Hrvaškem, saj je kar štiri leta čakal na dovoljenje. Končni razplet je lahko pozitiven zgled za druga slovenska podjetja, ki že dalj časa opozarjajo na hrvaške administrativne ovire za vlaganja tujih podjetnikov v državi.

Po podpisu arbitražnega sporazuma o načinu urejanja meje med državama sta se slovenski premier in njegova hrvaška kolegica osredotočila na graditev tesnejših gospodarskih odnosov med državama, za kar sta se dogovorila na zadnjem dvostranskem srečanju 23. oktobra lani v Lovranu na Hrvaškem.

Pahor: V Sloveniji gospodarski optimizem
Ob postavitvi temeljnega kamna je Pahor dejal, da se v Sloveniji prvič po dveh letih in pol "povečuje klima gospodarskega optimizma", medtem ko je Kosorjeva ocenila, da so gospodarski odnosi med državama vse boljši. Pahor je še dodal, da Slovenija gospodarsko okreva, ima višjo gospodarsko rast, znižuje pa se tudi stopnja brezposelnosti.

Krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško ter skupen nastop na tretjih trgih sta bili temi pogovorov tudi na srečanju med Pahorjem in Jadranko Kosor aprila letos v Smederevu, ko je bil gostitelj srečanja srbski predsednik Boris Tadić.

Pahor pohitel s čestitko Hrvaški
Voditelja sta govorila tudi o hrvaških pogajanjih z Evropsko unijo, ki se po ponedeljkovem zaprtju poglavja o ribištvu bližajo koncu, kar je v torek nakazal tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Dejal je, da lahko Hrvaška v petek pričakuje zelo dobre novice iz Bruslja, ki naj bi za datum vstopa v EU določil 1. julij 2013.

Slovenski premier je Hrvaški čestital za skorajšnje končanje pristopnih pogajanj in obljubil, da bo Slovenija med prvimi državami, ki bodo začele postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo Kosorjeva 24. junija na vrhu EU-ju v Bruslju. Ob tem je dejal, da bo sam tisti, ki bo na tem srečanju hrvaški premierki najbolj iz srca zaploskal.

Kosorjeva je danes v Gospiću izrazila upanje, da bo Hrvaška imela podporo Slovenije tudi v zadnjih metrih pred vstopom v EU-ja. Krepitev gospodarskega sodelovanja med državama pa je po njenih besedah tudi osnovni namen po podpisu arbitražnega sporazuma.

Nekaj časa sta Borut Pahor in Jadranka Kosor namenila tudi pogovorom o širšem območju, predvsem o Srbiji, BiH-u in Makedoniji.

Pahor in Kosorjeva položila temeljni kamen