Premierja sta se tokrat srečala ob hrvaškem morju. Foto: Reuters
Premierja sta se tokrat srečala ob hrvaškem morju. Foto: Reuters
Jadranka Kosor in Borut Pahor
Po Trakošćanu, Kranjski Gori in Bohinju sta se premierja srečala še v Lovranu. Foto: MMC RTV SLO
Srečanje Pahor – Kosor
Premierja tokrat o gospodarskem sodelovanju

Po dobri uri pogovorov sta premierja Slovenije in Hrvaške sporočila, da sta se dogovorila za skupni nastop na tretjih trgih, strinjala pa sta se tudi, da je mogoče vsa odprta vprašanja nasledstva rešiti "v paketu".

Sporočila sta tudi, da bo mešana gospodarska komisija v šestih mesecih pripravila predloge za skupen nastop na tretjih trgih. Državi bosta leta 2012 tudi skupaj nastopili na svetovni razstavi Expo v Južni Koreji.

Pahor: Pridite na slovenska smučišča
Slovenski premier Borut Pahor je pozval hrvaške državljane, da v enakem številu, kot so letos letovali Slovenci na hrvaškem morju, tudi oni obiščejo dobro urejena slovenska smučišča, je premierjevo povabilo zapisal jutarnji.hr.

Premierja sta srečanje nadaljevala v restavraciji Draga di Lovrana, ki velja za eno najimenitnejših na Kvarnerju. Jedla sta carpaccio iz sveže bele ribe, rižoto s škampi, gratiniran file orade z zelišči in kostanjevo kremo s čokoladnim moussem.

Premierja sta se dogovorila tudi za oblikovanje komisije, ki bo preučila možnosti skupnega varovanja zračnega prostora. S tem bi Slovenija in Hrvaška, ki sta obe članici zveze Nato, po Pahorjevih besedah zmanjšali stroške in povečali varnost.

Bo Hrvaška zaprla še tri poglavja?
Kosorjeva je ob tem poudarila, da je tudi tokrat slovenski kolega izrazil trdno podporo Slovenije Hrvaški na poti v Evropsko unijo, ter izrazila pričakovanje, da bo Hrvaška na medvladni konferenci 5. novembra zaprla tri poglavja v pogajanjih z Unijo. Pahor je napovedal, da se bo Srbija pridružila procesu Brdo na prihodnjem srečanju ministrov za pravosodje.

Izmenjave not glede arbitražnega sporazuma premierja v izjavah po srečanju nista omenila, niti tega, ali bo Hrvaška odprla trg za slovenske banke, potem ko je Hrvaška privolila v pogajanja o dolgu varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke v baselski Banki za mednarodne poravnave, o čemer naj bi po napovedih sicer tudi spregovorila.

Hrvaška je namreč po letih zavračanja 14. oktobra dala uradno soglasje Banki za mednarodne poravnave (BIS) v Baslu za nadaljevanje pogajanj o reševanju vprašanja dolga deviznim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke skladno s sporazumom o nasledstvu. Slovenija zato pričakuje, da Hrvaška zdaj ne bo več ovirala vstopa slovenskih finančnih institucij na Hrvaško.

Strinjati se mora tudi Srbija
Pogajanja v Baslu pa se še ne morejo začeti. Uradno soglasje mora dati še Srbija, države se morajo dogovoriti o predmetu pogajanj, predvsem pa morajo v BIS-u povedati, ali so še pripravljeni intervenirati. V okviru nasledstva sicer ostaja odprtih še kar nekaj vprašanj, med drugim delitev nepremičnin diplomatsko-konzularnih predstavništev in mešanih bank, a Pahor meni, da je zdaj priložnost za rešitev vseh teh vprašanj "v paketu".

Premierja sta se sešla skoraj leto dni po podpisu arbitražnega sporazuma o meji 4. novembra lani. Čeprav je sporazum v obeh državah že ratificiran, si Slovenija in Hrvaška zaradi hrvaške enostranske izjave še vedno nista izmenjali diplomatskih not, s čimer bi sporazum postal tudi mednarodnopravno zavezujoč.

Obleke, poljubi, komplimenti, ...
Hrvaški mediji so se sicer znova razpisali predvsem o zelo prisrčnem srečanju premierjev, ki je fotografom znova ponudilo vrsto zanimivih prizorov. Novinarjem ni ušlo, da sta bila tudi tokrat Pahor in Kosorjeva modno usklajena - Pahor je bil sicer oblečen nekoliko bolj sproščeno, brez kravate - ter da mu je Kosorjeva po pozdravnih poljubih in objemih dejala: "Pridi, ti bom nekaj pokazala." Nato ga je odpeljala na teraso hotela, s katere sta z obronkov Učke občudovala pogled na Kvarner.

Po poročanju portala 24sata.hr je hrvaška premierka dejala, da sta s Pahorjem "zgradila že nekaj mostov, ki sta jih danes še utrdila", ter dodala, da jo veseli vse večji obisk slovenskih turistov na Hrvaškem. Pahor je nato odgovoril: "Imate lepo morje, a ne pozabite, pri nas imamo pa lepa smučišča." Izjavil je še: "Smo dva sosednja naroda. Sosedov nismo mogli izbirati, lahko pa izberemo, ali bomo z njimi v dobrih ali slabih odnosih. Mi smo v odličnih odnosih."

Srečanje Pahor – Kosor
Premierja tokrat o gospodarskem sodelovanju