Papež Frančišek je nagovoril zbrane na Trgu sv. Petra. Spomnil je na žrtve vojn v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Papež Frančišek je nagovoril zbrane na Trgu sv. Petra. Spomnil je na žrtve vojn v Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Papež med polnočnico
Na polnočnici so bili tudi predstavniki rimske birokracije oziroma kurije, ki jo je papež nekaj dni prej ostro oštel zaradi sle po moči in "duhovnega alzheimerja". Foto: Reuters
Papež je posebej spomnil na tiste, ki so morali zbežati pred nasiljem Islamske države in pred mašo po telefonu poklical begunce v begunskem taborišču v Ankavi pri Erbilu v Iraku. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Polnočnico v Betlehemu je daroval jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval, ki je Izrael pozval, naj preneha graditi zid na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Papež je pozval k miru in spravi

Papež je z balkona na pročelju bazilike svetega Petra v blagoslovu mestu in svetu (Urbi et orbi) pozval tudi k miru na Bližnjem vzhodu in dialogu od Ukrajine do Nigerije.

"Rešitelj sveta, prosim te, da vidiš naše brate in sestre v Iraku in Siriji, ki že dolgo časa trpijo posledice konflikta in grozljivega preganjanja s strani drugih etničnih in verskih skupin," je dejal.

Pozval je tudi k dialogu med Izraelci in Palestinci ter obsodil napade talibanov v Pakistanu. Opozoril je še na preganjanje kristjanov. Kot je dejal, kristjani v Iraku in Siriji predolgo trpijo zaradi spopadov, in dodal, da jih "skupaj s tistimi, ki pripadajo drugim verskim in etničnim skupinam, brutalno preganjajo".

Dotaknil se je tudi ukrajinske krize in Ukrajince pozval, naj "premagajo napetosti, sovraštvo in nasilje ter se podajo na novo potovanje bratstva in sprave".

Opozoril je tudi na nasilje v Libiji, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in v Demokratični republiki Kongo. Izpostavil je tudi epidemijo ebole, obsodil pa zlorabe otrok in kritiziral splav, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Resnično veliko je solza ta božič, skupaj s solzami malega Jezusa," je dejal Frančišek.

V božični poslanici z balkona papeške palače v Vatikanu je sicer vsem zbranim in vsem vernikom po svetu voščil ob božiču in vsem zaželel predvsem mir. "Naj Sveti duh danes napolni vaša srca," je dejal.

Papežev nagovor je na Trgu sv. Petra poslušalo več deset tisoč ljudi.

Frančišek: Kajn je svet pahnil v temo
Frančišek je v sredo drugič daroval tudi polnočno mašo. Bog in njegova potrpežljiva zvestoba sta močnejši od teme in podkupljivosti, in to je po papeževih besedah sporočilo božiča. Svet je namreč zavit v temo, ki jo je začel prvi zločin proti človeštvu, ko je Kajn zaradi nevoščljivosti ubil Abela ter pahnil svet v stoletja nasilja, vojn, sovraštva in zatiranja, je dejal in dodal, da prav to temo odganja plamen vere, ki je verne tudi letos popeljal do polnočnic v čast rojstva Božjega sina Jezusa Kristusa. Ob koncu obreda je Frančišek v spremstvu otrok v jasli v baziliki svetega Petra položil kipec Jezusa.

Posebna pozornost pregnanim
Papež je letos še posebej spomnil na tiste, ki so morali zbežati pred nasiljem Islamske države in pred mašo po telefonu poklical begunce, ki so se zatekli v begunsko taborišče v Ankavi pri Erbilu v Iraku. Dejal jim je, da so kot Jezus, ki je prav tako moral zbežati, ker zanj ni bilo prostora. Zato jim je Jezus to noč še posebej blizu, je dodal.

Polnočna maša, ki jo je daroval papež Frančišek, je bila druga v njegovem pontifikatu. Obred so v neposrednem televizijskem prenosu spremljali milijoni ljudi v več kot 60 državah sveta. Leto 2015 bo za prvega argentinskega papeža v zgodovini polno dogodkov: januarja bo obiskal Šri Lanko in Filipine, do konca leta pa načrtuje še obisk ZDA, Južne Amerike in Afrike. Februarja bo imenoval nove kardinale, leta 2015 pa naj bi bila končana tudi reforma rimske kurije.

Jaslice v človeški velikosti, ki vsako leto krasijo Trg svetega Petra, so letos prišle iz Verone, iz zbirke veronske opere; božično drevo na trgu, 25 metrov visoka jelka, okrašena z več tisoč belimi in zlatimi lučkami, pa letos prihaja iz Kalabrije.

Patriarh Tval pozval h koncu gradnje zidu
Tradicionalno polnočnico v palestinskem Betlehemu, kjer naj bi se rodil Jezus, je daroval jeruzalemski latinski patriarh Fuad Tval. Okrašeno mesto, polno stojnic, glasbe, božičnih pesmi in nastopov, je obiskalo tudi precej turistov. Med obiskovalci je bilo tudi okoli 500 kristjanov iz Gaze, ki jim je Izrael dovolil prehod do Zahodnega brega.

Patriarh Tval je najprej vodil procesijo iz Jeruzalema v Betlehem skozi ločitveni zid, ki ga Izrael gradi okoli in predvsem na Zahodnem bregu, med polnočnico pa je Izrael pozval, naj ustavi širitev tega zidu. Mednarodno sodišče v Haagu je zid leta 2004 sicer označilo za neskladnega z mednarodnim pravom.

Tval je pozval k mirnemu sožitju judov, muslimanov in kristjanov v sveti deželi, ki je na žalost dežela konflikta. Palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je bil tudi prisoten, pa je prosil za konec terorja in ekstremizma.

Božič praznovali po celem svetu
Božič so praznovali tudi slovenski katoličani doma in po svetu, med drugim s polnočnico v newyorški cerkvi Sv. Cirila. Polnočnice pa so praznovali tudi nekateri pravoslavci, med drugim v Turčiji, Romuniji, Bolgariji in drugod.

V ruskih in srbskih pravoslavnih cerkvah bodo božič v skladu z julijanskim koledarjem praznovali 7. januarja.

Papež je pozval k miru in spravi