V Vatikanu je bilo ob razglasitvi MacKillopove za svetnico navzočih veliko Avstralcev. Foto: Reuters
V Vatikanu je bilo ob razglasitvi MacKillopove za svetnico navzočih veliko Avstralcev. Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je hkrati z njo na Trgu sv. Petra kanoniziral še pet drugih kandidatov iz Kanade, Poljske, Italije in Španije.

MacKillopova, ki je umrla leta 1909, je verjela v izobraževanje, zato je s svojim redom sester sv. Jožefa ustanovila ducat šol. Zaradi spora s cerkvenimi oblastmi je bila za kratek čas leta 1871 celo izobčena, delno tudi zaradi razkritja spolnih zlorab nekega duhovnika. Zaradi njene vloge pri razkrivanju zlorab duhovnikov so nekateri predlagali, da bi postala zavetnica zlorabljenih otrok. Med svojim delom z revnimi se je zavzemala tudi za boljši položaj Aboriginov.

Proces njene razglasitve za svetnico je sprožil papež Janez Pavel II. z beatifikacijo leta 1995. Da nekdo postane svetnik, mora Cerkev uradno priznati najmanj dva čudeža, ki naj bi ju ta človek izvedel. Prvi čudež MacKillopove je priznal že Janez Pavel II., lani pa je Benedikt XVI. priznal drugega, ko naj bi ozdravila človeka z rakom. Kathleen Evans trdi, da je imela raka na pljučih in možganih, ki ga niso mogli operacijsko odstraniti, po molitvi k MacKillopovi pa naj bi ozdravela.

Avstralci slavijo "izjemno Avstralko"
Avstralski zunanji minister Kevin Rudd, tudi sam katoličan, ki je bil navzoč na obredu v Vatikanu, je MacKillopovo opisal kot "izjemno Avstralko". V Avstraliji je MacKillopova nekakšna verska zvezdnica, osrednji lik nekega muzikala, poštne znamke nosijo njeno podobo, napisane pa so tudi poppesmi njej v slavo.

Maše v katedrali sv. Patricka v Melbournu se je udeležilo na tisoče ljudi, ki so slavili kanonizacijo MacKillopove. Ves konec tedna se je v kapelo in muzej v Sydneyju, kjer je umrla, zgrinjalo na tisoče romarjev. Rimskokatoliška vera je največja v Avstraliji, saj je od 22 milijonov Avstralcev pet milijonov katoličanov.