Mary MacKillop in red, ki ga je ustanovila, sta veliko pozornosti posvečala izobraževanju. Foto: EPA
Mary MacKillop in red, ki ga je ustanovila, sta veliko pozornosti posvečala izobraževanju. Foto: EPA

MacKillopova, ki je umrla leta 1909, bo kanonizirana 17. oktobra. Verjela je v izobraževanje, zato je s svojim redom sester sv. Jožefa ustanovila ducat šol. Prvo šolo naj bi odprla v starem, neuporabljenem hlevu, redovniški red pa ustanovila, ko je bila stara 24 let, poroča BBC.

Njeno delo za Cerkev je bilo včasih sporno. Zaradi nepokorščine je bila leta 1871 celo izobčena, pet mesecev pozneje pa je škof Sheil obžaloval svojo odločitev in odstranil kazen. Med obiskom v Avstraliji pred dvema letoma jo je papež Benedikt XVI. opisal kot "eno najpomembnejših oseb v avstralski zgodovini."

Papež Janez Pavel II. je sprožil proces njene razglasitve za svetnico z beatifikacijo leta 1995. Da nekdo postane svetnik, mora Cerkev uradno priznati najmanj dva čudeža, ki naj bi ju ta človek izvedel.

Molila k MacKillopovi in ozdravela
Prvi čudež MacKillopove je priznal že Janez Pavel II., lani pa je Benedikt XVI. priznal njen drugi čudež, ko naj bi ozdravila človeka z rakom. Kathleen Evans trdi, da je imela raka na pljučih in možganih, ki ga niso mogli operacijsko odstraniti, po molitvi k MacKillopovi pa naj bi ozdravela. "Pregledalo me je veliko zdravnikov, a nisem bila deležna nobenega zdravljenja, tako da nisem ozdravela zaradi tega. Verjamem v čudeže," pravi Evansova.

Velika čast za Avstralijo
Avstralski premier Kevin Rudd je pozdravil odločitev Vatikana. "To je veliko, veliko spoštovanje za Katoliško cerkev in veliko, veliko spoštovanje njenega trdega dela v izobraževanju. To je velika čast za Avstralijo," je dejal.