Udeležba na Svetovnem dnevu mladih je vrhunec papeževega obiska v Braziliji. Foto: EPA
Udeležba na Svetovnem dnevu mladih je vrhunec papeževega obiska v Braziliji. Foto: EPA
Protestniki v Riu
Ko se je slovesnost končala in je papež zapustil Copacabano, je okoli 200 protestnikov pristopilo do odra in protestiralo proti guvernerju regije Rio Sergiu Cabralu, a so jih policisti osamili. Foto: EPA

"Jezus s svojim križem hodi z nami in prevzema nase naše strahove, naše težave in naše trpljenje, tudi tisto najgloblje in najbolj boleče," je dejal. "S križem se Jezus združuje z molkom žrtev nasilja, ki ne morejo več vpiti."

Udeleženci Svetovnega dneva mladih so na znameniti plaži papeža pričakali z bobni in petjem.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve se je spomnil lačnih, zasvojenih z mamili in družin, "ki objokujejo smrt svojih otrok", kakor tudi versko in politično preganjanih.

"Jezus je na križu združen s tako velikim številom mladih, ki so izgubili zaupanje v politične institucije, saj v njih vidijo samo sebičnost in korupcijo," jim je sporočil 76-letni papež, ki se je pred tem v nadškofijski palači Ria de Janeira zasebno srečal s skupino obsojencev.

Z balkona palače je nagovoril tudi množico in jo pozval k spoštovanju starejših. "Stari starši so pomembni za družinsko življenje ter posredovanje človeške in verske dediščine, ki je pomembna za vsako družbo," je dejal Frančišek.

Večdnevno deževje je sicer prekrižalo načrte prirediteljem Svetovnega dneva mladih, ki so morali osrednji prostor prireditve iz Guaratibe zahodno od Ria premestiti na Copacabano, kjer bo papež v soboto zvečer sodeloval v molitvenem bedenju in nagovoril mlade. Na maši pričakujejo več kot milijon romarjev.

Pred tem bo v katedrali v Riu de Janeiru daroval mašo in se nato srečal s politiki, diplomati ter drugimi predstavniki. Imel bo tudi kosilo z brazilskimi kardinali in škofi.

Maša pred vrnitvijo
V nedeljo bo pred vrnitvijo v Vatikan daroval še sveto mašo ob koncu Svetovnega dneva mladih in ob tej priložnosti sporočil, kje bo potekalo naslednje srečanje. Sestal se bo še s koordinacijskim odborom Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike (Celam) in prostovoljci Svetovnega dneva mladih.

Brazilija je za Frančiška prva pot v tujino, potem ko je pred štirimi meseci prevzel pontifikat. Odločitev za obisk največje južnoameriške države sicer ni bila njegova, saj je Rio de Janeiro kot kraj Svetovnega dneva mladih izbral njegov predhodnik Benedikt XVI., ki je tudi sam leta 2005 po izvolitvi za papeža najprej obiskal Svetovni dan mladih v Kölnu v Nemčiji.