Domačini iz barakarskega naselja so navdušeno pozdravili papeža. Kar petina Brazilcev naj bi živela v revnih in z nasiljem prežetih naseljih na obrobjih večjih mest. Foto: EPA
Domačini iz barakarskega naselja so navdušeno pozdravili papeža. Kar petina Brazilcev naj bi živela v revnih in z nasiljem prežetih naseljih na obrobjih večjih mest. Foto: EPA
Papež
Najbolj so bili papeža veseli otroci. Foto: EPA
Rio de Janeiro
Papež je blagoslovil olimpijsko zastavo. Foto: EPA
Rio de Janeiro
V sredo je papež obiskal kliniko za zdravljenje odvisnosti. Foto: EPA

Že ob začetku papeževanja pred štirimi meseci si je Frančišek kot glavno nalogo zadal zaščito in pomoč revnim ter tistim na robu družbe, kar skuša dokazati tudi na vsakem koraku med obiskom v Braziliji, ki je njegova prva pot v tujino.

Obisk barakarskega naselja Varginha, ki je del ogromne favele Manguinhos, je papež izkoristil za svoj prvi družbeni manifest, ko je pozval h "kulturi solidarnosti", ki naj nadomesti "sebičnost in individualizem", s katerima je prežeta sodobna družba.

"Nihče ne sme ostati ravnodušen do neenakosti, ki obstaja na svetu," je poglavar Rimskokatoliške cerkve dejal prebivalcem Manguinhosa, enega izmed mnogih barakarskih naselij, ki se raztezajo na gričih okoli Ria de Janeira in so bila še do nedavnega prizorišče mamilarskega nasilja.

Brazilska vlada želi pred prihajajočima dogodkoma svetovnim nogometnim prvenstvom in olimpijskimi igrami v ta naselja znova prinesti mir, zagotoviti varnost in odpraviti revščino, potem ko se je Brazilija dolga leta utapljala v brezvladju, kar so izkoriščale različne tolpe, ki so se ob pomanjkanju vladnega nadzora borile za prevlado nad soseskami.

Papež se je družil in pogovarjal s tistimi prebivalci naselja, ki so jih spustili v njegovo bližino, medtem ko so nebo preletavali helikopterji. Otroci so ga pozdravili z zastavicami in baloni.

Blagoslov olimpijske zastave
Frančišek se je pred tem sestal z brazilskimi športnimi legendami in blagoslovil olimpijsko zastavo.

76-letni argentinski papež, ki je velik nogometni navdušenec in navijač buenosaireškega kluba San Lorenzo, se je rokoval z nogometno ikono Arthurom Antunesom Coimbro, bolj znanim kot Zico, ter z olimpijskimi športniki. Za darilo od športnikov je papež prejel brazilski nacionalni nogometni dres z napisom "Papež Frančišek".

Ob tem je z blagoslovljeno vodo poškropil in blagoslovil olimpijsko zastavo, prejel pa je tudi ključ Ria de Janeira v mestni hiši, kjer ga je sprejel župan Eduardo Paes. Rio de Janeiro bo sicer leta 2016 gostil poletne olimpijske igre, v Braziliji pa bo prihodnje leto svetovno nogometno prvenstvo.

Papež se bo danes na svetovno znani plaži Copacabana v Riu tudi prvič pridružil več sto tisoč mladim udeležencem Svetovnega dneva mladih.

Papež zavrnil legalizacijo mamil
Med prebivalci Manguinhosa je bil papež dan po tem, ko je v Riu de Janeiru obiskal frančiškansko kliniko, kjer se zdravijo odvisniki od mamil. Ob obisku je ostro obsodil preprodajalce mamil in jih označil za trgovce s smrtjo.

Odvisniki so mu pripovedovali o svojih izkušnjah, papež pa jih je objemal in tolažil. Pozval je k pogumnim dejanjem družbe kot celote proti trgovini z mamili, ki uporablja nasilje in seje seme trpljenja in smrti.

Zavrnil je legalizacijo mamil in dejal, da se je treba spopasti s težavami, ki so temelj te nadloge. Potrebni so večja pravičnost, izobraževanje mladih o vrednotah in pomoč ljudem v težavah, je prepričan.

Papež obiskal favelo
Papež obiskal favelo