Protestniki zatrjujejo, da bodo vztrajali na ulicah. Foto: Reuters
Protestniki zatrjujejo, da bodo vztrajali na ulicah. Foto: Reuters
Študentski bojkot bi lahko oživil prodemokratično kampanjo, ki je v zadnjem času izgubila precej zaleta, ko so se zagovorniki demokracije sprijaznili, da oblasti v Pekingu ne bodo popustile. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V Hongkongu zahteve po demokraciji

Kitajske oblasti so prejšnji mesec zavrnile zahteve prebivalcev Hongkonga, da bi leta 2017 na neposrednih volitvah svobodno izbrali naslednjega voditelja, saj želijo same nastaviti kandidate.

Protesti so izbruhnili, ko je Peking pred tednom dni napovedal, da bo kandidate za volitve izbral poseben odbor, kar po besedah prodemokratičnih aktivistov pomeni izdajo demokracije.

Najprej so protestirali študentje, ki so zahtevali demokratične reforme, njihov shod pa so nato izkoristili tudi drugi aktivisti in razširili protest, ki je dobil ime Okupiraj središče (Occupy Central). V noči na petek je okoli 2.000 študentov protestiralo pred rezidenco vodje hongkonške uprave Leung Čun Jinga.

Organizatorji protesta so sporočili, da se je shoda po ulicah udeležilo najmanj 80.000 ljudi, ki so jih spodbudile petkove aretacije študentskih aktivistov. Policija je do zdaj prijela 78 ljudi.

Leung je proteste označil za "nezakonite" in ljudi pozval, naj se jih ne udeležujejo. Zatrdil je, da bodo volitve izpeljali skladno z navodili iz Pekinga, vendar pa je izrazil pripravljenost na posvetovanja.

Oblasti v Pekingu so sporočile, da "nasprotujejo vsakršnemu nezakonitemu vedenju v Hongkongu, ki bi spodkopalo stabilnost družbe, kot so prodemokratični protestniki, ki so se spopadli s policijo zaradi zahtev po večji politični svobodi v tej nekdanji britanski koloniji".

Peking snedel besedo
Kitajske oblasti so prebivalcem Hongkonga najprej obljubile, da bodo lahko do leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah, a so se avgusta odločile, da bodo lahko izbirali le med dvema ali tremi kandidati. Sanje Hongkonžanov o popolni demokraciji so se s tem bolj kot ne razblinile.

Po tednu dni napetosti je policija uporabila solzivec, da bi razgnala protestnike pred glavnim vladnim poslopjem v Hongkongu. Vneli so se spopadi policije s protestniki, ki so skušali zapreti glavno cesto v mestu. A kljub uporabi solzivca je množica vztrajala in se ni hotela raziti, ampak se je samo premaknila v bližnji park.

Skladno z dogovorom med Londonom in Pekingom iz leta 1984 se je nekdanja britanska kolonija pod kitajsko upravo vrnila leta 1997 in v Hongkongu naj bi od takrat naprej veljalo pravilo "ena država, dva sistema", s čimer naj bi imelo območje visoko stopnjo avtonomije in svoboščin, kot so jih lahko prebivalci uživali pod Britanci.

V Hongkongu zahteve po demokraciji