Sever Kosova je bil priča novim napetostim. Foto: Reuters
Sever Kosova je bil priča novim napetostim. Foto: Reuters
Barikada v vasi Rudare pri Zvečanu
Ponekod so barikade stale že eno leto. Foto: EPA

Pripadniki Kforja so po navedbah očividcev s pomočjo težke mehanizacije odstranili vse barikade, ki so bile postavljene v občini Zvečan na cesti proti južnem delu Kosovske Mitrovice. Vojaki zdaj na območju, ki ga preletavajo helikopterji, ne dovolijo gibanja. Mednarodne sile so odstranile tudi betonsko barikado pri Dudinem kršu na cesti od Zvečana proti južnemu delu Kosovske Mitrovice, ki so jo lani postavili kosovski Srbi.

Z odstranjevanjem barikad v okolici mesta Rudare želijo zagotoviti svobodno gibanje ne samo za Kfor, ampak tudi za mednarodne organizacije in vse prebivalce Kosova, je sporočil Kfor.

Ob barikadi blizu kraja Zvečan na pretežno srbskem severnem delu Kosova se je Kforju uprlo nekaj sto Srbov, ki so pripadnike mednarodnih sil obmetavali s kamenjem. Med akcijo so pripadniki Kforja uporabili solzivec in gumijaste naboje, potem ko naj bi nekateri protestniki streljali s pištolami.

"Kfor se bo odzval v samoobrambi, če bo to potrebno," je jasno in odločno zatrdil tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowitzki, ki je še pojasnil, da sta bila ranjena dva Kforjeva vojaka, ki sta v stabilnem stanju.

"Kfor preprečil prihod reševalcev"
Župan občine Zvečan Dragiša Milović je povedal, da Kfor ni dovolil prihoda srbskih reševalcev, da bi ti pomagali najmanj trem ranjenim Srbom. "Poveljnik Kforja mi je dejal, da ima pooblastilo za uporabo sile proti komur koli, ki meče kamenje ali uporablja orožje," je dejal Milović, ki je Srbe pozval, naj se umaknejo in ohranijo mirno kri. Izmed treh ranjenih Srbov ima eden strelno rano - ustreljen je bil v nogo.

Očividci so za beograjski B92 povedali, da je Kfor prebil eno barikado in se nato odpravil proti drugi barikadi. Območje ves čas preletavajo helikopterji. Po spopadu so sile Kforja dobile okrepitve.

Barikade so kosovski Srbi postavili lani, da bi oblastem v Prištini in misiji Evropske unije (Eulex) preprečili prevzem mejnih prehodov na meji s Srbijo. V nekaj mesecih spopadov na barikadah je bil ubit en kosovski policist, medtem ko je bilo več civilistov in tujih vojakov ranjenih.

"Tvegan korak"
Državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo Oliver Ivanović je presodil, da je z akcijo Kfor storil zelo tvegan korak. "Ne poznam motivov. Zdi pa se, da Priština in Kfor izkoriščata institucionalno praznino v Srbiji za spremembe stanja na terenu. Kfor je takoj začel uporabljati gumijaste naboje in solzivec, zato se bojim, da bo to dolg dan," je dejal Ivanović.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se je sešel z odhajajočim premierjem Mirkom Cvetkovićem, obrambnim ministrom Draganom Šutanovacem, pravosodno ministrico Snežano Malović in ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem. Po neuradnih podatkih je bila tema pogovora ravno dogajanje na severu Kosova. Po srečanju niso dajali izjav.