Alžirci upajo na podobno usodo kot v Egiptu. Foto: Reuters
Alžirci upajo na podobno usodo kot v Egiptu. Foto: Reuters
V Jemnu so bučno proslavili odstop Mubaraka. Foto: EPA

Vlada je proteste v Alžiriji že pred začetkom prepovedala, a so opozicija in skupine za človekove pravice takoj sporočile, da nameravajo pohod v prestolnici Alžir, kjer zahtevajo odstop predsednika Abdelaziza Bouteflike, izpeljati. Med demonstracijami so izbruhnili pretepi, policija pa je zaprla več protestnikov.
Močna policijska navzočnost je v Alžiriji povsem normalna, toda med protesti je bilo na svojih mestih več policistov kot običajno. Na Trgu 1. maja, kjer se je začel protestni pohod, je bilo parkiranih najmanj 15 policijskih kombijev, džipov in avtobusov, na križiščih po mestu pa je bilo parkiranih tudi več oklepnih vozil.

Protestniki so shod, čeprav ga je prekinila policija, označili kot uspeh. "Prebili smo zid strahu, a to je šele začetek," je za BBC povedal Fodil Boumala, eden izmed ustanoviteljev nacionalnega sveta za spremembe in demokracijo.

Alžirci bi ponovili zgodbo kot v Egiptu
V Alžiriji - kot v mnogih drugih državah na območju - so pred kratkim že bile demonstracije za večje svoboščine. V petek je po poročanju BBC-ja policija ljudem preprečila, da bi množično proslavili padec egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. Oblasti si želijo preprečiti vsakršen ljudski upor kot v Tuniziji in Egiptu.

Demonstracije so v Alžiriji prepovedane zaradi izrednega stanja, ki velja že vse od leta 1992. Pred dnevi je alžirski predsednik Abdelaziz Bouteflika dejal, da bo izredno stanje v državi preklicano nekoč "v bližnji prihodnosti" in da bodo protesti dovoljeni povsod po državi, razen v prestolnici.
"Po Mubaraku je na vrsti Ali"
Več tisoč protestnikov se je zbralo tudi v središču jemenske prestolnice Sana. Protestniki so pozivali predsednika Alija Abdulaha Saleha, naj sledi zgledu egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in odstopi. "Po Mubaraku je na vrsti Ali," je vzklikalo na tisoče protestnikov, večinoma študentov. Protestniki so se iz središča prestolnice napotili proti univerzi v Sani in pri tem vzklikali: "Ali, odidi, odidi," in "Ljudje si želijo padca režima."

Po navedbah očividcev so protesti izbruhnili, potem ko je nastal spor med skupino študentov, ki so skušali izobesiti protivladni napis, in podporniki vladajočega Splošnega ljudskega kongresa, ki so to skušali preprečiti. Protestniki so do poldneva dosegli avenijo Džamala Abdela Naserja, okoli 500 metrov od trga Tahrir, ki so ga predtem zasedli podporniki vladajoče stranke, nato pa je policija protestnike razgnala.

V Sani v petek praznovali Mubarakov odhod
Na ulicah Sane se je sicer že v petek zvečer zbralo na tisoče ljudi, ki so praznovali Mubarakov odstop. Več sto jih je tudi poskušalo priti do egiptovskega veleposlaništva, vendar so jim varnostne sile to preprečile. Že v začetku februarja se je na protestu v Sani, ki so ga poimenovali "dan jeze", zbralo več 10.000 protestnikov, ki so zahtevali predsednikov odstop.
Predsednik Saleh je na oblasti že tri desetletja, mnogi Jemenci pa si želijo njegovega odhoda in demokratičnih sprememb. Saleh je zaradi protestov in zato, da bi pomiril protestnike, takrat napovedal, da ne bo še enkrat kandidiral in da bo zamrznil načrte za spremembe ustave, ki bi mu omogočile, da bi ostal predsednik do smrti.