Protestniki so se upirali policiji, ki jih je prišla pregnati. Foto: Reuters
Protestniki so se upirali policiji, ki jih je prišla pregnati. Foto: Reuters
New York
Policisti so rušili šotore, ki so jih postavili protestniki. Foto: Reuters
Izpraznili središče protestov

Iz urada newyorškega župana Michaela Bloomberga so sporočili, da morajo protestniki začasno zapustiti park Zuccotti in od tam odstraniti svoje šotore in ponjave, a da se bodo lahko vrnili, ko bodo park očistili. Oblasti so na park posvetile močne žaromete, policija pa je obkolila park in vanj ne spušča nikogar. Protestniki so poročali, da je v park prišlo več sto policistov in da izgon protestnikov že poteka.

Kot je poročal New York Times, so policisti akcijo začeli ob 1. uri zjutraj po krajevnem času (ob 7. uri po srednjeevropskem času), protestnikom pa so pojasnili, da zasedba parka Zuccatto zaradi mraza predstavlja nevarnost za njihovo zdravje, prav tako pa ni zagotovljena požarna varnost. "Mesto je prepričano, da nadaljevanje zasedbe parka Zuccotti pomeni nevarnost za zdravje in krši požarno varnost," je povedal eden izmed policistov, ki so protesnikom zagrozili, da jih bodo aretirali, če ne bodo upoštevali navodil.

Policisti so protestnikom razdelili tudi letake, kjer so zapisali, da bodo protestnikom dovolili, da se vrnejo v park, ko ga očistijo in zagotovijo varnostne standarde, a so jih ob tem zaprosili, naj ne postavljajo šotorov.

V parku vztrajajo že od 17. septembra
Protestniki so park Zuccotti zasedli 17. septembra, da bi tako izrazili svoje nasprotovanje svetovnemu finančnemu sistemu, ki koristi le velikim družbam in premožnim. Gibanje, ki so ga poimenovali 'Occupy Wall Street' (Zasedimo Wall Street) je sprožilo podobne akcije po vsem svetu, tudi v Sloveniji, ponekod so se miroljubni protesti sprevrgli celo v nasilne spopade.

Nasprotniki finančnega kapitalizma, ki so 15. oktobra zavzeli prostor pred Ljubljansko borzo, tam kljub dežju in mrazu vztrajajo že mesec dni in opozarjajo na svoje zahteve ter širijo idejo socialnejše ekonomske ureditve. Protestniki, ki prebivajo v šotorih, se čez dan zbirajo na različnih delavnicah in skupščinah, danes od 17. uri pa se bodo vsi zbrali pred borzo, nato pa naj bi se odpravili pred parlament, eno izmed poslovalnic NLB-ja in pred sodišče.

Gibanje 'Occupy' zahteva pravičnejšo porazdelitev bogastva, saj trdijo, da je večina denarja v rokah enega odstotka najbogatejših svetovnih prebivalcev.

Protestnike pregnali že v Oaklandu in Portlandu
V ponedeljek je policija že pregnala protestnike, ki so vztrajali pred mestno hišo v mestu Oakland v Kaliforniji. Protestnike so razgnali in podrli njihove šotore, policija pa je aretirala 33 ljudi. V Portlandu v zvezni državi Oregon se je policija v nedeljo spopadla s približno tisoč protestniki, tudi tam pa so jih prijeli več kot 50.

Izpraznili središče protestov