Žižek je nagovoril protestnike, ki že več tednov zasedajo Wall Street in zahtevajo spremembe. Foto: EPA
Žižek je nagovoril protestnike, ki že več tednov zasedajo Wall Street in zahtevajo spremembe. Foto: EPA
New York
Protestniki zahtevajo spremembe sistema, ki je svet popeljal v gospodarsko krizo. Foto: EPA

Eden najvplivnejših sodobnih filozofov je v nedeljo skoraj uro stal pred protestniki v parku Zuccotti in jim predstavil svoj seminar o radikalizmu ter podprl njihove ideje in zahteve. Najprej je, tako piše New York Observer, bral iz pripravljenih zapiskov, svojo misel pa nato nadaljeval brez pripomočkov. V svojem govoru naj bi predstavil kar nekaj idej iz dokumentarnega filma Žižek!, ki pa so še vedno aktualne.

Množici protestnikov je povedal, da gibanje Okupirajmo Wall Street izpostavlja laži, ki predstavljajo temelj ameriške kapitalistične družbe, in jim ponudil praktični nasvet, naj jih ne zavede razpoloženje v parku Zuccotti, ampak naj razmišljajo o delu, ki jih še čaka.

"Zakaj si ne moremo zamisliti konca kapitalizma?"
Razpravo je usmeril od razprave med komunizmom in kapitalizmom, kjer je kitajske komuniste označil kot "najučinkovitejše in najbolj brutalne kapitaliste". "Komunistična revolucija je propadla in danes smo komunisti edino tako, da skrbimo za skupno dobro, kot je okolje," je povedal Žižek. "Zakaj si lahko predstavljamo konec sveta, ne moremo pa si zamisliti konca kapitalizma?" je vprašal protestnike.

Slovenski filozof je povedal, da podpira Georgea Sorosa, nato pa je milijarderja primerjal s čokoladnim odvajalom. Kot čokolada povzroča zaprtje, Soros predstavlja podobno notranje protislovje. "Najprej vam bodo vzeli miljarde, nato pa vam vrnili polovico. In to naj bi jih delalo največje humanitarce," je povedal Žižek. "Vzemite denar, seveda," je povedal, a protestnikom ob tem svetoval, naj se ne nehajo bojevati proti sistemu.

"Lahko so neumni, a niso sovražniki"
Dejal, da bi se moralo gibanje Okupirajte Wall Street združiti s čajankarji, ne pa da so njihov nasprotnik. "Tragedija je, da bi številni čajankarji morali biti na naši strani. Za to bi si morali prizadevati. Lahko so neumni, a ne smemo nanje gledati kot na sovražnike," je povedal Žižek.

"Ljudje si pogosto želijo nekaj, česar nočejo. Ne bojte se želeti si tistega, po čemer res hrepenite," je po poročanju New York Observerja Žižek še dejal protestnikom in dodal: "Dovoljeno nam je razmišljati o alternativah".

Protestniki vztrajajo že več tednov
Ohlapno povezana skupina več kot 200 protestnikov že več tednov protestira proti pohlepu velikih družb ter vztraja, da branijo 99 odstotkov ameriškega prebivalstva proti enemu odstotku najbogatejših. Protestirajo proti propadanju hipotek in bančnim zaplembam hiš ter proti visoki stopnji brezposelnosti, izpadom finančnikov na Wall Streetu ter proti policijskemu nasilju.

Taborijo na zasebni lastnini v parku Zuccotti, nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra, kjer nameravajo vztrajati tudi čez zimo. Spijo na tleh, zaviti v odeje in spalne vreče, postavili so si zasilno kuhinjo in knjižnico. Gre večinoma za izobražene mlade brezposelne ljudi in študente. Na študente pritiskajo visoki zneski študijskih posojil, ki jih niti ne morejo začeti odplačevati, ker ni delovnih mest.

Protest proti pohlepu Wall Streeta pa naj bi se iz ZDA v kratkem razširil tudi na staro celino. 15. oktober je datum, ko naj bi se protestniki po vsem svetu, tudi v Sloveniji, uprli finančni nadvladi.

Spodaj si lahko pogledate posnetek Žižkovega govora.