Policija je uporabila solzivec, gumijaste naboje in vodne topove. Foto: EPA
Policija je uporabila solzivec, gumijaste naboje in vodne topove. Foto: EPA
false
Oblasti so se tokrat odločile preprečiti Parado ponosa, ki bi v Turčiji potekala trinajstič. Foto: EPA

Napovedanega shoda LGBTI-skupnosti (lezbijke, geji, biseksualci, transseksualci, transspolne osebe in interseksualci) in njenih zagovornikov na trgu Taksim, sicer tradicionalnega prizorišča različnih shodov in protestov, naj bi se udeležilo več deset tisoč ljudi z mavričnimi zastavami in transparenti. V prejšnjih letih je ta pohod minil brez incidentov.

Organizatorji dogodka so po poročanju turškega spletnega portala hurriyetdailynews.com sporočili, da je policija uporabila tako solzivec kot gumijaste naboje in vodne topove, zaprla pa je vse dostope do trga Taksim in sosednje nakupovalne ulice Istiklal. Policisti so sicer mirne protestnike pregnali v omenjeno ulico, kjer so se ti zatekli v trgovine, te pa so hitro začele zapirati vrata.

Policija je ukrep utemeljila s pojasnilom, da tamkajšnji guverner Vasip Sahin ni odobril shoda. Organizatorji dogodka so prek družbenega omrežja Facebook sporočili, da je guverner prepovedal Parado ponosa brez predhodnega opozorila. Kot razlog za prepoved naj bi navedel dejstvo, da dogodek poteka v času muslimanskega svetega meseca ramazana. A po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je bilo tudi v preteklosti tako, pa oblasti dogodka niso prepovedale.

Vedno večja udeležba na paradi
Prva Parada ponosa v Turčiji je potekala leta 2003 z le okoli 30 udeleženci. Leta 2010 je bilo udeležencev okoli 5.000, leto pozneje pa že več kot 10.000, piše hurriyetdailynews.com. Leta 2012 se je parade udeležilo 20.000 ljudi, leta 2013 pa kar 50.000. Isto leto so se zgodili protivladni protesti v parku Gezi ob trgu Taksim, ko je šlo na ulice po vsej državi več milijonov ljudi.

Množične Parade ponosa po Ameriki in Evropi
Ob koncu tedna so sicer potekali številni shodi v podporo vključenosti LGBTI-oseb in njihovim pravicam. V Santiagu de Chile se je v soboto tako na 15. Paradi ponosa zbralo več kot 50.000 ljudi, poroča Telesur.

V glavnem mestu Mehike se je v soboto zbralo okoli 5.000 ljudi. Junija je mehiško vrhovno sodišče razsodilo, da je definicija zakona, kot zveze med moškim in žensko, diskriminatorna in neustavna. Istospolne poroke so tako zakonite v vseh 31 zveznih mehiških državah. Če bo razsodba sodišča obstala, se bo Mehika glede zakonitosti istospolnih porok pridružila Argentini, Braziliji in Urugvaju kot četrta takšna država v Latinski Ameriki.

Parada ponosa je v soboto med drugim potekala tudi v Parizu, Londonu in Milanu, kjer se je zbralo okoli 100.000 ljudi.