Venezuelski predsednik je protestnike opozoril, da se ne bo, če bodo protivladni protesti postali nasilni, obotavljal poseči po izrednih ukrepih in bo uporabil silo, da bi znova
Venezuelski predsednik je protestnike opozoril, da se ne bo, če bodo protivladni protesti postali nasilni, obotavljal poseči po izrednih ukrepih in bo uporabil silo, da bi znova "vzpostavil mir in varnost v državi". Foto: Reuters

To so bili že tretji veliki protesti v zadnjem tednu dni, odkar je Maduro razglasil izredne razmere in si za 60 dni podelil diktatorska pooblastila. Večina volivcev je decembra na parlamentarnih volitvah volila za opozicijo, ki je prevzela nadzor nad parlamentom, ki pa ne more opravljati svojega dela.

Opozicijski vodja Henrique Capriles je državljane pozval, naj zavrnejo izredne razmere, in zagotovil, da se bodo protesti nadaljevali. Večina Venezuelcev, sodeč po anketah, meni, da mora Maduro oditi zaradi hude gospodarske krize. Venezuela pa ima velike težave tudi z oskrbo z električno energijo in vodo.

Maduro opozarja protestnike
Maduro je protestnike opozoril, da se ne bo, če bodo protivladni protesti postali nasilni, obotavljal poseči po izrednih ukrepih in uporabil silo, da bi znova "vzpostavil mir in varnost v državi", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Venezuelski predsednik se je sprl tudi z generalnim sekretarjem Organizacije ameriških držav (OAS) Luisom Almagro, ki ga je imenoval za orodje v rokah ameriške obveščevalne agencije Cie. Almagra mu je v sredo v odprtem pismu odgovoril, da laže.