Srbi so se polnočnice udeležili v beograjski cerkvi svetega Save. Letos so Srbi božič dočakali brez patriarha, ki ga bodo izbirali 22. januarja. Foto: EPA
Srbi so se polnočnice udeležili v beograjski cerkvi svetega Save. Letos so Srbi božič dočakali brez patriarha, ki ga bodo izbirali 22. januarja. Foto: EPA
Boris Tadić
Srbski predsednik Boris Tadić se je polnočne liturgije udeležil v samostanu Visoki Dečani na Kosovu. Foto: EPA
Ljubljana
Verniki v Ljubljani so letos pričakali zasneženi božič. Foto: MMC RTV SLO

Božič, praznik Jezusovega rojstva, so pravoslavni kristjani pričakali s polnočnicami, slovesna bogoslužja pa potekajo tudi na božično jutro. Pripadniki Pravoslavne cerkve zaradi uporabe julijanskega koledarja božič praznujejo pozneje kot drugi, saj niso sprejeli koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII.

Po julijanskem koledarju, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni, slavijo verniki v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Bošković: Božič danes pomembnejši kot nekoč
Številni verniki, tudi v Sloveniji, so se sinoči odpravili k polnočnicam. V Ljubljani je polnočnico vodil paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, slovesnosti pa potekajo tudi po cerkvah v Celju, Mariboru, Kopru, Novi Gorici, Novem mestu in Kranju. Peran Bošković je ob prazniku povedal, da je danes božič zelo aktualen, morda celo bolj kot pred desetletji. "Ljudje so poskusili in videli novodobne užitke, široka duhovna in kulturna ponudba pa nikakor nista uspeli iz src ljudi izriniti praznika in občutkov, ki jih imajo ob prazniku božiča," je povedal.

Patriarh največje, Ruske pravoslavne cerkve Kiril je polnočnico daroval v moskovski katedrali Kristusa odrešenika. V tradicionalni božični poslanici je opozoril, da lažne vrednote vse bolj izpodrivajo tradicionalne, kar tudi povzroča krize, ki po vsem svetu pretresajo gospodarstvo, politiko, naravo, družinsko življenje in odnose med generacijami.

Predsednik republike Danilo Türk je ob pravoslavnem božiču parohu Peranu Boškoviću in vernikom Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji izrekel najboljše želje za srečo, mir in zadovoljstvo. "To so vrednote, ki se jih sicer poudarjeno spomnimo ob božično-novoletnih praznikih, prav pa je, da vodijo naše ravnanje skozi vse leto," je povedal Türk, ki je pravoslavnim vernikom zaželel vesel božič in srečno ter uspešno novo leto 2010.

Srbi božič pričakali brez patriarha
V beograjski cerkvi svetega Save je polnočno mašo daroval škof Atanasije, božično mašo pa bo v saborni cerkvi v Beogradu danes vodil črnogorski metropolit Amfilohije, ki po smrti patriarha Pavleta novembra lani opravlja naloge patriarha Srbske pravoslavne cerkve. Ta je v božični poslanici med drugim pozval kosovske Srbe, ki so v preteklih letih zapustili Kosovo, naj se vrnejo na svoje nekdanje domove. Tokratni božič je Srbija tako pričakala brez patriarha, naslednika patriarha Pavla, ki je umrl novembra lani, pa naj bi Srbska pravoslavna cerkev po glasovanju z žrebom izbrala 22. januarja.

Tadić na Kosovu za zgladitev nesporazumov
Srbski predsednik Boris Tadić je odpotoval na Kosovo, kjer se je v samostanu Visoki Dečani na Kosovu, ki je bil zgrajen leta 1335, udeležil polnočne liturgije. Tadić že tretjič, odkar je Kosovo razglasilo neodvisnost, božič preživlja v tej pokrajini. V božični poslanici je vse narode, ki živijo na Kosovu, pozval k miru, dejal pa je tudi, da je prav božični čas čas za zgladitev morebitnih nesporazumov. Ob tem se je Tadić zavzel tudi za ohranjanje srbske cerkvene in kulturne dediščine na Kosovu.

Tadićev prihod je izzval nezadovoljstvo med tamkajšnjimi Albanci, nekaj sto jih je popoldne zaprlo cesto od mesta Dečani do samostana, tako da so ga morali tja prepeljati s helikopterjem mirovnih sil Kfor. RTV-jeva dopisnica iz Srbije Marta Razboršek poroča, da naj bi obisk Kosova na božič pred nekaj tedni napovedali tudi predsedniki Hrvaške, Makedonije in Črne gore, toda poslovilnega sestanka hrvaškega predsednika z balkanskimi voditelji v Prizrenu očitno ne bo.