Skupnost armenskih kristjanov v cerkvi v sirski prestolnici Damasku. Foto: EPA
Skupnost armenskih kristjanov v cerkvi v sirski prestolnici Damasku. Foto: EPA
Gračanica
Srbi na Kosovu se pripravljajo na zažiganje hrastovih vej, ki jih imenujejo badnjak. Foto: EPA

Priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva, ki ga v nekaterih pravoslavnih cerkvah zaradi uporabe julijanskega koledarja praznujejo pozneje kot drugi kristjani, potekajo šest tednov. V tem času za pravoslavne vernike velja tudi post, posebej pomembne pa so zadnje tri nedelje, ki so posvečene otrokom, materam in očetom.

V skladu s t. i. julijanskim koledarjem so slavili verniki v Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Pozdrav bratom in sestram vzhodne Cerkve
Papež Benedikt XVI. je po angelusu na današnji katoliški praznik Gospodovega razglašenja, znan tudi kot praznik svetih treh kraljev, na Trgu sv. Petra v Vatikanu pozdravil "brate in sestre vzhodne Cerkve", ki Kristusovo rojstvo praznujejo 7. januarja.

"Dobrota Boga, ki se je pokazala v Jezusu Kristusu, lahko Cerkvi na vzhodu, ki je izpostavljena preizkušnjam, da tolažbo," je dejal papež.

V svojem nagovoru je Benedikt XVI. spomnil na epifanijo oziroma Gospodovo razglašenje, ko so sveti trije kralji razglasili novico o Jezusovem rojstvu, s katero se je začelo oznanjanje krščanske vere.

Njihov prihod in čaščenje sta bila prvi znamenji enkratne Jezusove identitete, je dejal papež. Epifanija je napovedala vsesplošno odprtje Cerkve evangelizaciji vseh narodov, je dejal papež.

Čeprav so trije modreci Gospodu prinesli velikodušne darove, so se izpolnjeni in polni notranjega veselja vrnili v svojo domovino, je še poudaril Benedikt XVI. Samo Kristus lahko pomiri globoko hrepenenje srca. "Odprimo se mu in ga poiščimo, da nas bosta izpolnili njegova milost in ljubezen."