Pod ruševinami naj bi bilo še vedno veliko ljudi. Foto: Reuters
Pod ruševinami naj bi bilo še vedno veliko ljudi. Foto: Reuters

Združeni narodi opozarjajo pred humanitarno katastrofo, saj že zmanjkuje pitne vode, sodelavci humanitarnih organizacij pa še vedno ne morejo vstopiti v oblegano mesto.

Sirski observatorij za človekove pravice je potrdil najmanj sedem žrtev. Tiskovni predstavnik Belih čelad, organizacije, ki pomaga ujetim v Alepu, Ibrahim Al Hadž, je opozoril, da njihovi prostovoljci zaradi neprekinjenih napadov ne morejo pomagati ranjencem. Potrdil je najmanj 25 mrtvih v današnjem obstreljevanju.

Tamkajšnja zdravnica je poleg fotografije, ki jo je poslala medijem in ki prikazuje ruševine pred vrati njene klinike, pripisala, da je veliko ljudi še vedno pod ruševinami.

Papež poziva k ustavitvi nasilja
K takojšnji prekinitvi ognja v Siriji je danes pozval tudi papež Frančišek in se ob tem zavzel za "najmanj" premirje, ki bi civilistom, predvsem otrokom, omogočilo evakuacijo iz opustošenega Alepa. Ob tem je poudaril svojo povezanost z žrtvami sirskega konflikta.

Lavrov in Kerry bosta znova sedla za mizo
Rusija je danes sporočila, da se bo v soboto ruski zunanji minister Sergej Lavrov z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem in visokimi diplomati regijskih sil sešel na pogovorih o Siriji v Lozani v Švici. To bo njuno prvo srečanje, odkar so ZDA na začetku meseca zamrznile dvostranske pogovore z Rusijo o Siriji. Lavrov je po poročanju ameriške televizije CNN v pogovoru dejal, da bodo na srečanju sodelovali tudi predstavniki Turčije, Savdske Arabije in morda Katarja.

ZDA so dvostranska mirovna prizadevanja z Moskvo zamrznile 3. oktobra prav zaradi ofenzive na Alep oziroma ker Rusija ni izpolnila svojih obveznosti iz dogovora o prekinitvi ognja v Siriji, ki sta ga Kerry in Lavrov dosegla 9. septembra. Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu izrazilo obžalovanje in ocenilo, da želi Washington prevaliti krivdo za neuspeh na Moskvo.