V obleganem vzhodnem delu mesta živi okoli 250.000 ljudi. Foto: Reuters
V obleganem vzhodnem delu mesta živi okoli 250.000 ljudi. Foto: Reuters
Jean-Marc Ayrault
Francija Rusiji grozi s preiskavo zločinov v Alepu. Na fotografiji francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault. Foto: Reuters

"Kdo je izvedel bombardiranje? Tam so Sirci, vendar so tudi Rusi prišli s svojim naprednim orožjem, ki lahko prodre skozi zaklonišča, v katerih se skušajo ljudje zaščititi," je za francoski radio Inter povedal francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault.

Da bi bila lahko Rusija pred ICC-jem obtožena vojnih zločinov zaradi obstreljevanja mesta na severu Sirije, je po poročanju BBC-ja dejal tudi francoski predsednik Francois Hollande. Kot je dejal, bo morda zavrnil srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki naj bi prihodnji teden obiskal Francijo.

ZN in zahodne države izražajo ogorčenje nad zračnimi napadi, v katerih so bili obstreljevani bolnišnice, konvoj s humanitarno pomočjo in drugi civilni cilji v obleganem vzhodnem delu Alepa, kjer v hudem pomanjkanju živi okoli 250.000 ljudi. Tudi ameriški zunanji minister John Kerry je dejal, da vojni zločini, ki jih pripisuje sirski vladi in Rusiji, zahtevajo primerno preiskavo. Septembrska napada na bolnišnici je za vojna zločina označil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Rusija vztrajno zanika, da njene sile napadajo civiliste, tarča naj bi bile le teroristične skupine v Siriji.

Resolucija za resolucijo
Francoski minister Ayrault je sicer prejšnji teden obiskal Moskvo in Washington, kjer je predstavil francosko-španski predlog za resolucijo ZN-a za premirje v Alepu, ki ga je Varnostni svet ZN-a konec tedna zaradi ruskega veta zavrnil. Zavrnjen je bil tudi ruski predlog, ki v nasprotju s francosko-španskim ni omenjal konca bombardiranja mesta.

Tudi ZDA in Rusija niso članice ICC-ja
BBC še poroča, da niti Rusija niti Sirija nista članici ICC-ja. Pristojnosti sodišča nad svojimi državljani sicer ne priznava več držav, med njimi Izrael, Iran, ZDA, Kitajska, Indija, Pakistan, Indonezija, Turčija in Egipt. Ob tem se je do zdaj sodilo le obtožencem iz Afrike.