Demonstranti v Lausanni so postavili simbolične minarete. Foto: Reuters
Demonstranti v Lausanni so postavili simbolične minarete. Foto: Reuters

Švicarska zunanja ministrica je sporočila, da je švicarska vlada zelo zaskrbljena zaradi prepovedi, ki so jo volivci podprli v nedeljo. "Vsaka omejitev sobivanja različnih kultur in religij tudi ogroža našo varnost," meni ministrica. "Provokacije lahko sprožijo druge provokacije in lahko zanetijo ekstremizem," je dodala v Atenah na srečanju Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je prepoved označila za diskriminatorno in v nasprotju z mednarodnimi obveznostmi Švice. Muslimanski in drugi voditelji po svetu so prepoved gradnje minaretov kritizirali kot udarec svobodi veroizpovedi.

Zaradi prepovedi gradnje v Švici potekajo protesti. Z napisi, kot so "Sekularna država?", "Ali se šalite!" in "Kaj pa svoboda veroizpovedi?", so protestniki izkazali nezadovoljstvo z odločitvijo 57,5 odstotka volivcev, ki so v 22 od 26 kantonih podprli prepoved, ki jo je predlagala Švicarska ljudska stranka. Največja parlamentarna stranka je prepoved predlagala, češ da so minareti simbol islamizacije.