Rdečesrajčniki so že simbolično prelivali kri, bodo s svojimi protesti privedli do dejanskega prelivanja krvi? Foto: Reuters
Rdečesrajčniki so že simbolično prelivali kri, bodo s svojimi protesti privedli do dejanskega prelivanja krvi? Foto: Reuters

Protivladni protestniki, znani kot rdečesrajčniki zaradi barve, ki so si jo izbrali za svojo, protestirajo že tretji teden. Tokrat so se zbrali na osmih mestih v tajski prestolnici, tudi pred vojaškimi objekti. Potem ko so protestniki zagrozili, da bodo prerezali bodeče mize, so nekateri vojaki zapustili svoja mesta.

Vlada na pomoč poklicala vojsko
Vlada je podaljšala veljavnost posebnih varnostnih ukrepov in povečala število vojakov na varnostnih točkah. Tajski premier Abhisit Vedžadživa je vpoklical na tisoče vojakov, da pred protestniki varujejo parlament, vladne stavbe in druge ključne lokacije. Protestniki so razkazovanje vojaške sile označili za nedemokratično.

Pred protesti je ena od voditeljic protesta zagotovila, da se bodo z vojsko in policijo sestali v duhu prijateljstva na pogovorih, da bi jih prepričali, naj se vrnejo v barake, in jih povabili, da se jim pridružijo pri pozivu za demokracijo. Retorika se je kmalu zaostrila, zaradi česar se je vojska umaknila.

Zapor ali demokracija
"To je točka preobrata. Če zgubimo, bomo šli verjetno v zapor, če zmagamo, bomo dobili nazaj demokracijo," je dejal Natavut Saikua, eden od drugih voditeljev protestnikov, ki podpirajo leta 2006 odstavljenega premierja Taksina Šinavatra.

"Razdejali bomo mesta, kjer so nameščeni vojaki. Podrli bomo ograjo. Prerezali bomo bodečo žico. Korakali bomo skozi barikade. Korakali bomo za demokracijo," je množico v rdečih majicah nagovoril vodja protestov Saikua in spodbujal protestnike, ki so se na motorjih in v avtomobilih odpravili proti lokacijam, vključno z bangkoškim živalskim vrtom in budističnimi templji, kjer je nastanjena vojska.

Protestniki, ki so do zdaj mirno protestirali, nimajo več potrpljenja, pripravljeni so tudi na uporabo sile. Rdečesrajčniki so prepričani, da se je premier Abhisit Vedžadživa na oblast povzpel nezakonito in ob podpori vojske.