Zaradi pričakovane visoke udeležbe so na voliščih sprejeli ukrepe, da ne bi nastajala gneča. Številna volišča so v odročnih krajih, od koder bodo glasovnice prepeljali s helikopterji in tudi čolni. Foto: Reuters
Zaradi pričakovane visoke udeležbe so na voliščih sprejeli ukrepe, da ne bi nastajala gneča. Številna volišča so v odročnih krajih, od koder bodo glasovnice prepeljali s helikopterji in tudi čolni. Foto: Reuters
Škotska
Za referendum se je registriralo kar 97 odstotkov od 4,4 milijona volilnih upravičencev in pričakuje se, da se bo na volišča odpravilo rekordno število prebivalcev. Volišča so se odprla ob 7. uri in se bodo zaprla ob 22. uri po krajevnem času (ob 8. uri in 23. uri po srednjeevropskem času). Foto: Reuters
Kakšna bo usoda Škotske?

"Bi morala biti Škotska neodvisna država?" je edino vprašanje, ki je zapisano na volilnih lističih, kot mogoča odgovora pa sta ponujena le "da" in "ne". Škoti na referendumu odločajo o ohranitvi 307 let stare vezi z Veliko Britanijo ali neodvisnosti. London jim v primeru ostanka v skupni državi obljublja večjo avtonomijo.

Svoj glas je v vasi Strichen na severovzhodu Škotske oddal škotski premier, ki je na čelu prizadevanj za škotsko neodvisnost, Alex Salmond. "To je izjemen trenutek. Gre za priložnost, ki se ponudi enkrat v življenju," je dejal po oddaji glasu. Na zgodovinskost dogodka po njegovem prepričanju kaže že ogromno število ljudi, ki so se odpravili na volišča.

V bližini Edinburga je medtem glas oddal nekdanji britanski premier Gordon Brown, ki je odigral pomembno vlogo v kampanji, ki je zagovarjala enotnost Velike Britanije.

Izid znan "v času petkovega zajtrka"
Volivci so lahko glasovali do 23. ure po srednjeevropskem času. Takoj po zaprtju volišč se je v 32 volilnih okrajih začelo štetje glasov, tudi več sto tisoč glasovnic, ki so prispele po pošti. V vsakem okraju bodo po končanem štetju izid sporočili volilni komisiji v Edinburg, na čelu katere je Mary Pitcaithly in z njeno odobritvijo bodo nato tudi sporočili izid javnosti.

Ko bodo znani izidi v vseh 32 okrajih, bo Pitcaithlyjeva razglasila izid na ravni celotne Škotske. Kot je napovedala, se bo to zgodilo "v času zajtrka" v petek, predvidoma med 7.30 in 8.30 po srednjeevropskem času.

Izida ni mogoče napovedati
Dan pred referendumom so tri javnomnenjske ankete pokazale prednost nasprotnikov neodvisnosti, potem ko so pred dvema tednoma zagovorniki samostojne Škotske prvič rahlo povedli, kar je sprožilo panične odzive britanskih politikov.

Voditelji treh glavnih britanskih strank so hiteli z obiski severa države in prepričevali Škote o pozitivnih vidikih ohranitve Združenega kraljestva.

London obljublja več avtonomije
London je v primeru zavrnitve neodvisnosti obljubil prenos velikih pooblastil na Škotsko na področju davčne politike in javnega zdravstva.

Če bodo Škoti izglasovali neodvisnost, bo sledilo 18-mesečno prehodno obdobje, ko bodo na sporedu pogajanja o vseh zadevah, med katerimi se kot glavna vprašanja izpostavljajo zaloge nafte v Severnem morju, plačevanje s funti, britansko jedrsko orožje in članstvo v Evropski uniji.

"Strinjamo se, da je škotski parlament trajen in da mu bodo podeljene obsežne nove pristojnosti," so v torek v vodilnem škotskem časopisu zapisali voditelji konservativcev, laburistov in liberalnih demokratov, David Cameron, Ed Miliband in Nick Clegg. "Ljudje hočejo videti spremembe. Glasovanje 'proti' bo prineslo hitrejše, varnejše in boljše spremembe kot ločitev," so dodali med drugim.

Zagovorniki neodvisnosti so v zadnjih obupanih poskusih vodilnih britanskih politikov videli le še en znak panike, zaradi česar so pripravljeni reči kar koli. "Realnost pa je taka, da lahko Škotski vse pristojnosti, ki jih hočemo, zagotovimo le z glasovanjem 'za' v četrtek," je sporočil njihov tiskovni predstavnik.

Kakšna bo usoda Škotske?