Brazilske oblasti so odločene obračunati s kriminalom v barakarskih naseljih. Foto: EPA
Brazilske oblasti so odločene obračunati s kriminalom v barakarskih naseljih. Foto: EPA

V 12 barakarskih naselij je vdrlo več sto pripadnikov brazilskih varnostnih sil kot del operacije, s katero želijo revna naselja osvoboditi izpod primeža mamilarskih tolp.

V naselju Lins de Vasconcellos, kjer živi okoli 15.000 ljudi, bodo oblasti postavile dve novi policijski postaji, ki bosta skrbeli, da se na območje znova vrne vladavina zakona, potem ko je tam dolga leta vladalo brezvladje in so bili prebivalci prepuščeni na milost in nemilost mamilarskim tolpam.

Rio de Janeiro bo leta 2016 gostil letne olimpijske igre, prihodnje leto pa bo tam potekalo nekaj tekem svetovnega nogometnega prvenstva. Oblasti želijo z operacijo mesto očistiti slabega slovesa in zagotoviti varnost za vse udeležence dveh največjih športnih prireditev na svetu.

Pacifikacija se nadaljuje
Predstavniki oblasti so povedali, da med operacijo ni prišlo do spopadov, saj tolpe niso nudile nobenega odpora. Prijet je bil najmanj en človek, zasegli pa so tudi orožje in mamila.

"To je še en korak k miru," je dejal guverner zvezne države Rio Sergio Cabral Filho in napovedal, da bo vlada za javna dela za izboljšanje življenjskih razmer na območju namenila 225 milijonov dolarjev.

Filho je dejal, da se bo program pacifikacije kmalu razširil tudi na območje Mare, ki ga sestavlja več barakarskih naselij in je dom za več kot 130.000 ljudi. Vrnitev oblasti v Mare naj bi bil sicer eden največjih izzivov.