Družina Obama, ki bo prihodnja 4 leta živela v Beli hiši. Foto: Reuters
Družina Obama, ki bo prihodnja 4 leta živela v Beli hiši. Foto: Reuters
Barack Obama
Navdihujoč govor Obame, ki bo kot 44. predsednik prisegel 20. januarja. Foto: Reuters/EPA

Sasha in Malia, rad vaju imam, bolj kot si predstavljata. In ja, zaslužita si novega psička, ki gre z nami z Belo hišio. Hvala babici in vsem mojim, pogrešam jih.

Obama v zmagovitem govoru
Barack Obama
Ob navdušenem vpitju množice, ki ni in ni pojenjalo, se je na govorniškem odru skupaj z ženo Michelle in hčerkama pojavil novi predsednik ZDA Barack Obama. Prisegel bo 20. januarja prihodnje leto. Foto: Reuters

Množici, ki je navdušeno pozdravila novega predsednika, se je zahvalil in povedal, da je to šele začetek sprememb. "Svetu smo poslali sporočilo, da nismo le skupek posameznikov ali skupek demokratskih in republikanskih držav, ampak smo resnično Združene države Amerike."

"Je tu kdo, ki še vedno dvomi, da so ZDA dežela, kjer je vse mogoče, je tu kdo, ki se sprašuje, ali so sanje naših očetov še vedno žive, ki dvomi o naši demokraciji? Danes ste dobili odgovor. Dale so ga dolge vrste, ki so se vile pred volišči, kjer so ljudje čakali tri, štiri ure, ker so verjeli, da njihov glas res šteje, ker so verjeli, da bo tokrat drugače," je dejal v navdihujočem govoru pred več sto tisoč podporniki, milijoni pa so spremljali njegov govor prek ekranov. Povedal je, da je le nekaj minut pred prihodom na oder govoril z Johnom McCainom.


"Bojeval se je dolgo in močno, še dlje in močneje pa se je bojeval za ZDA. Žrtvoval se je tako močno, kot je za mnoge od nas težko predstavljivo. Čestitam njemu in Palinovi za vse, kar sta storila, veselim se sodelovanaj z njima." Zahvalil se je tudi Joeju Bidnu, ki v Belo hišo stopa kot njegov podpresednik.

Najboljši volilni štab
"Zahvalil bi svoji najboljši prijateljici, skali naše družine, ljubezni svojega življenja, Michelle, Sasha in Malia, rad vaju imam, bolj kot si predstavljata. In ja, zaslužita si novega psička, ki gre z nami z Belo hišio. Hvala babici in vsem mojim, pogrešam jih," so bile le nekatere izmed besed zahvale. Seveda ni pozabil na svoj štab: Davida Axelroda,ki je odigral eno ključnih vlog v tej kampanji, in vse druge, ki so se žrtovali.

Iz dnevne sobe v Belo hišo: Yes, we can!
"Nikoli nisem bil favorit, nisem začel z veliko denarja in podporniki. Kampanja se je začela v dnevnih sobah, na verandah v Charlestonu, z ljudmi, ki so mi dali 5, 10 dolarjev. To je vaša zmaga. Tega niste storili zame, to ste storili zaradi nalog, ki nas čakajo. Te bodo zelo zahtevne: finančna kriza, tudi zdaj, ko smo tu, vemo, da so naši ljudje v Iraku in Afganistanu, kjer se borijo, da so ljudje, ki ko njihovi otroci zaspijo, tuhtajo, kako bodo plačali račune, ... Pot je dolga, mogoče ne bomo prišli tja v štirih letih, toda Amerika, prepričan sem, da bomo prišli tja."

K. T./K. S.

Sasha in Malia, rad vaju imam, bolj kot si predstavljata. In ja, zaslužita si novega psička, ki gre z nami z Belo hišio. Hvala babici in vsem mojim, pogrešam jih.

Obama v zmagovitem govoru