Clinton je upal, da bo lahko Severno Korejo obiskal še med svojim predsedniškim manadatom, a mu je to uspelo šele zdaj. Foto: EPA
Clinton je upal, da bo lahko Severno Korejo obiskal še med svojim predsedniškim manadatom, a mu je to uspelo šele zdaj. Foto: EPA
Srečanje
Nekdanji ameriški predsednik je bil na povsem zasebnem obisku, trdijo v Beli hiši. Foto: EPA

Clinton je Severno Korejo obiskal nepričakovano in edini cilj njegove poti je bil doseči izpustitev dveh novinark, ki so ju severnokorejske oblasti obsodile na 12 let prisilnega dela zaradi nezakonitega vstopa v državo prek meje s Kitajsko.

Po poročanju severnokorejskih medijev sta Laura Ling in Euna Lee priznali nezakonit vstop v državo. 17. marca so ju oblasti prijele, ko sta snemali video o prebežnikih na Kitajsko. Njuni družini sta vseskozi zatrjevali, da novinarki nista imeli namena vstopiti v Severno Korejo.

Clinton je očitno omehčal "ljubljenega vodjo", ki je kmalu po srečanju osebno oprostil obe novinarki in ukazal njuno izpustitev na prostost.

Bela hiša: Obama ni poslal pozdravov
Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da se je Clinton udeležil večerje s Kimom, kjer naj bi mu izročil pozdrave ameriškega predsednika Baracka Obame. KCNA je še poročal, da se je Kim zahvalil za pozdrave Obame in z odobravanjem sprejel Clintononov obisk v državi. Politika naj bi se zapletla v izčrpen pogovor, med katerim sta izmenjala svoje poglede na številna vprašanja.

Iz Bele hiše so takoj sporočili, da Obama prek Clintona ni poslal nobenih pozdravov Kimu in so tako poročanje označili za neresnično. Bela hiša je še sporočila, da je nekdanji predsednik na izključno zasebnem obisku, zaradi česar tudi niso hoteli komentirati njegove misije.

To je bil drugi obisk katerega izmed nekdanjih ameriških predsednikov v Severni Koreji, pred Clintonom je to leta 1994 storil Jimmy Carter. Clinton je sicer najvišji predstavnik ZDA na obisku v Severni Koreji po nekdanji državni sekretarki Madeleine Albright, ki je najbolj izolirano državo na svetu obiskala leta 2000.